„Investice do vzdělání se vyplatí!“ To je asi hlavní vzkaz, který uplynulou středu do světa vyslali z Němčic nad Hanou. Zahájení letošního školního roku zde spojili se slavnostním otevřením nové budovy, která prošla zásadní proměnou.

Jen její poslední fáze, která byla dokončena už loni, přišla na zhruba 140 milionů korun, celkově zde za posledních 15 let investovali závratných 250 milionů korun. Jednalo se o největší investici v novodobé historii města. Na budově školy i v jejím okolí je to ovšem skutečně poznat. Žáci zde mají pro výuku, sport i zájmové kroužky opravdu perfektní podmínky srovnatelné nejen se špičkou ČR, ale i se zahraničím.

Vize na skutečně revoluční přestavbu Základní školy v Němčicích nad Hanou vznikla už před více jak 15 lety. Tehdy za nápadem stála zejména tehdejší starostka města Ivana Dvořáková a architekt Petr Malý, který zpracoval studii. Projektu se s velkou mírou iniciativy chopil Michal Horák, jemuž se ve spolupráci s vedením školy podařilo přesvědčit místní zastupitele, že právě investice do vzdělání by měla být hlavní prioritou města. „Všem jmenovaným bych za to chtěla moc poděkovat. Je mi přitom líto, že se bývalá paní starostka nemohla slavnostního otevření z osobních důvodů zúčastnit,“ vyjádřila se během slavnostního otevření nové školy její ředitelka Hana Matušková a jedním dechem poděkovala všem zaměstnancům školy, kteří se iniciativně podíleli na potřebném stěhování všech prostor i jejich následném zvelebování.

Po dvou letech do školy

Realizace projektu trvala řadu let, do své nejnáročnější fáze vstoupila v létě 2019. Od té chvíle se na celý následující rok stali zaměstnanci stavební firmy nedílnou součástí života Němčic nad Hanou. Ještě před covidem všech zhruba 420 dětí zdejší školy opustilo zavedené prostory. Zatímco první stupeň se učil různě po městě včetně soukromých prostor rodiny Procházkových, druhý za vzděláním dojížděl do nedalekých Dobromilic.

Přestože zde stavební ruch související s dokončením kompletních oprav zdejší školy skončil už loni v červenci, kvůli problémům s covidem se rozhodli představit výsledek jejich práce veřejnosti až nyní. „Můžeme konečně říci, že naše škola vstoupila do jedenadvacátého století. Zmodernizováno bylo celkem třicet odborných pracovišť a některá další vznikla jako například venkovní učebna pro environmentální výuku. Žáci i jejich učitelé mohou využívat nové a moderně vybavené učebny pro výuku přírodních věd, technických oborů, práci s digitálními technologiemi i bezbariérový přístup. Nedílnou součástí rekonstrukce byla kompletní výměna rozvodů vody i odpadů a nových podlah i dveří,“ představil starosta Němčic nad Hanou Jan Vrána, který společně s místostarostkou Janou Oulehlovou byl odpovědný za koordinaci během realizace stavby.

Poslední fáze přestavby školy přišla na celkem 140 milionů korun, Němčice nad Hanou na ni získaly dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj ve výši bezmála 54 milionů korun.

Letitá kráska

Při následné prohlídce mohli pozvaní hosté obdivovat skutečně moderní prostory, jež se podařilo vykouzlit v již letité budově školy, které by však její věk opravdu nikdo nehádal. Hned na úvod všechny přivítaly sestry Křivánkovy, které zazpívaly a později i společně s dalšími žákyněmi také originálním způsobem zahrály známou píseň Holka modrooká.

Naprosto zásadní roli v životě školy i jejích žáků však nepochybně sehrají kantoři. O tom, že někteří z nich skutečně přesahují rámec svých oborů, se mohli lidé přesvědčit v nové multifunkční učebně, kde byly vystaveny obrazy sympatické učitelky Kamily Hájkové, jež byly donedávna k vidění v hlavní budově prostějovského muzea. „Jsem přesvědčena, že žáci nyní mají skvělé podmínky pro výuku, které patří k nejlepším v širokém okolí. Nyní bude záležet na učitelích i na nich samých, jak je dokáží využít,“ uzavřela ředitelka školy Hana Matušková.

 

jak šlo 15 let oprav školy...

2006 – nový stravovací pavilon včetně přestávkové plochy

2007 – sanace vlhkého zdiva, areálová kanalizace a drenáže

2008 – výměna oken, dveří a zateplení celé budovy

2010 – vybavení odborných učeben a vybudování výtahu

2013 – výstavba sportovní haly Suprovka

2016 – oprava fasády severní části ZŠ

2019 – vybudování víceúčelového sportovního areálu

2020 – dokončení projektu „Rozvoj klíčových kompetencí v ZŠ Němčice nad Hanou“