Jakékoliv vítězství potřebovali nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov v posledním 7. kole základní části 1. ligy družstev mužů ČR 2021, aby postoupili do předkola play-off. Doma proti TJ Avia Čakovice B to díky výbornému nástupu do veledůležitého střetnutí nebyl vážnější problém, i když se vývoj zápasu postupně trochu zdramatizoval. Hanáci však nakonec triumfovali 6:2, odvrátili hrozbu sestupových bojů a naopak si zahrají vyřazovací fázi o medaile.

Sobotní mač se před polednem ocitl v ohrožení, neboť hosté na cestě vlakem z Prahy nabrali výrazné časové zpoždění kvůli sebevrahovi, který u Českého Brodu skočil pod kola rychlíku. Navzdory této tragické události však stihli do areálu u sokolovny na Skálově náměstí dorazit krátce před plánovaným začátkem utkání, jež následně odstartovalo o necelou půlhodinu později.

Těžko říct, jestli se na Středočeších tahle nepříjemná komplikace nějak podepsala, ale prostějovští borci měli přímou bitvu o jistotu play-off od úvodní výměny pevně pod kontrolou. Tomáš Žůrovec a Lukáš Pírek v první dvojici smetli suverénním způsobem Čecha s Dvořákem 10:5, 10:6 – 1:0. Jan Matkulčík a Jakub Klaudy ve druhé dvojce pohlídali precizně zvládnutými koncovkami od stavů 7:7, respektive 8:8 těsnější výhru nad duem Macurek, Kupský 10:7, 10:8 – 2:0. Trojice Matkulčík-Klaudy-Marian Příhoda dominantně zničila Vacka, Strejčka a Sadílka 10:4, 10:5 a bylo to 3:0. Trojka Žůrovec-Luk. Pírek-Ladislav Pírek podobně hladce odrovnala trio Macurek-Kopáček-Dvořák se střídajícím Čechem 10:4, 10:6 – 4:0. Potud předváděli všichni plejeři Sokola I skvělé výkony, herně se jim dařilo, byli celkově jistí a téměř nechybovali. Teprve poté zaváhala „plonková“ dvojice Lad. Pírek a Příhoda, když jí vůbec nevyšel první set (6:10). Ve druhém sice kralovala 10:6, leč v tiebreaku přišly další hrubky a nejtěsnější porážka 9:10 – 4:1. Vzápětí ovšem zabral vynikající Lukáš Pírek, jednoznačný muž dne. V singlu zastoupil neomluveně absentujícího Tomáše Robu natolik, že soupeř Dvořák neměl při výsledku 10:5, 10:6 žádnou šanci – 5:1. Jasný triumf domácích měla poté završit silná trojice Matkulčík-Klaudy-Příhoda, avšak lehké podcenění situace vedlo k nečekanému klopýtnutí s Kupským, Čechem a Dvořákem 9:10, 10:5, 8:10- 5:2. Rázem se dostavila určitá nervozita z možné ztráty postupového vítězství, ani trojka Žůrovce s bratry Pírkovými nehrála proti triu Vacek, Strejček, Sadílek příliš dobře. Bojovností ale zachránila úvodní sadu (obrat ze 7:9 na 10:9) a rovněž tiebreak otočila maximálním nasazením z 5:6 na 10:7. Konečný výsledek zápasu 6:2 přitom stylově uzavřel kapitán Prostějova Ladislav Pírek ukázkovým blokem.

Richard BENEŠ - TJ Sokol I Prostějov:

„Pro nás i pro soupeře to bylo klíčové utkání o to, kdo postoupí do předkola play-off a kdo spadne do baráže o záchranu. Ve hře tak bylo hodně pro obě mužstva, tím nepříjemnější se stala nečekaná absence Tomáše Roby. Chyběl velmi citelně, neboť je to singlista, a navíc nahrávač, kterých máme málo. Bez něho jsme museli překopat celou sestavu, složení jednotlivých dvojic i trojic. Naštěstí jsme stále měli k dispozici šest výborných nohejbalistů, kteří k zápasu přistoupili zodpovědně a od začátku předváděli skvělé výkony. Tím pádem jsme zaslouženě vedli 4:0, vše směřovalo k našemu hladkému vítězství. Potom však klukům nevyšla plonková dvojka a po následné jasné partii výborného Lukáše Pírka v singlu přišel za zdánlivě rozhodnutého stavu 5:1 dílčí pokles koncentrace s častějším chybováním. Což hosté okamžitě potrestali, aby vzápětí sahali i po snížení na 5:3. Pokud by k tomu došlo, klidně jsme mohli o výhru přijít, závěrečné dvojice jsou totiž nevyzpytatelné – zvlášť v nervozitě. Naštěstí ve čtvrté trojce kluci zabojovali, byť se jim herně moc nedařilo. Právě bojovností přidali rozhodující šestý bod a tím pádem jsme v předkole vyřazovací části první ligy. Svěřencům chci poděkovat, stěžejní zápas pod hrozbou záchranářských starostí přesvědčivě strhli na naši stranu. Pochvalu za kvalitní výkony zaslouží všichni, kteří dnes nastoupili. A speciálně chci vyzdvihnout kapitána Laďu Pírka, protože jako smečař/blokař na sebe vzal nelehkou úlohu nahrávače/polaře. Normálně tenhle post vůbec nehrává, ale za dané situace se obětoval pro tým a s nezvyklou rolí se statečně popral.“

 

1. LIGA DRUŽSTEV MUŽŮ ČR 2021 – 7. KOLO

TJ Sokol I Prostějov – TJ Avia Čakovice „B“

6:2

Výsledky jednotlivých utkání: Žůrovec, Luk. Pírek – Čech, Dvořák 2:0 (5, 6), Matkulčík, Klaudy – Macurek, Kupský 2:0 (7, 8), Matkulčík, Klaudy, Příhoda – Vacek, Strejček, Sadílek 2:0 (4, 5), Žůrovec, Luk. Pírek, Lad. Pírek – Macurek, Kopáček, Dvořák (Čech) 2:0 (4, 6), Lad. Pírek, Příhoda – Vacek, Sadílek 1:2 (-6, 6, -9), Luk. Pírek – Dvořák 2:0 (5, 6), Matkulčík, Klaudy, Příhoda – Kupský, Čech, Dvořák 1:2 (-9, 5, -8), Žůrovec, Luk. Pírek, Lad. Pírek – Vacek, Strejček, Sadílek 2:1 (9, -8, 7).

Trenér Prostějova: Richard Beneš

Trenér Čakovic B: Jakub Kopáček

Rozhodčí: Jonák a Osman

Diváci: 50

 

1. LIGA DRUŽSTEV MUŽŮ ČR 2021

Dohrávka 2. kola: NK Austin Vsetín B – SK Start Praha 6:4. Dohrávka 5. kola: SK Start Praha – Areál Club Zruč-Senec 6:1. 7. kolo: TJ Sokol I Prostějov – TJ Avia Čakovice B 6:2, TJ Plazy – NK Austin Vsetín B 6:1, TJ Slavoj Český Brod – Areál Club Zruč-Senec 6:3, SK Start Praha – MNK mobilprovás Modřice B 6:4 předehráno.

KONEČNÁ TABULKA PO ZÁKLADNÍ ČÁSTI

1. Plazy           6          1          0          41:17   13

2. Start Praha  5          0          2          37:29   10

3. Modřice B  5          0          2          36:23   10

4. Prostějov   3          0          4          31:31  6

5. Č. Brod       2          2          3          31:34   6

6. Čakovice B 2          0          5          24:37   4

7. Zruč-Senec 2          0          5          21:36   4

8. Vsetín B      1          1          5          25:39   3

V případě rovnosti bodů rozhodly o pořadí vzájemné zápasy.