Rok se s rokem sešel, a tak všechny Hanáky čekají o nadcházejícím víkendu tradiční prostějovské hody s lidovým jarmarkem, celodenním kulturním programem a přehlídkou místních souborů. Letos se uskuteční už jejich 39. ročník, který bude v sobotu 11. i v neděli 12. září určitě stát za to!

Hanácké slavnosti jsou největší folklorní dvoudenní akcí v Prostějově, kde se občanům města i příchozím návštěvníkům zvenčí představují špičkové folklorní soubory, cimbálové muziky, ale i kapely jiných žánrů. Ty letošní hody se budou konat pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka a primátora statutárního města Prostějova Františka Jury. „Hanácké slavnosti jsou tradičním počinem, který k našemu městu patří. Mám vždycky radost, když přijde spousta lidí a na náměstí je živo. Je to samozřejmě akce, na kterou se všichni těšíme,“ nechal se slyšet první muž radnice.

Hodový program bude jako vždy opravdu velmi pestrý.  V letošním roce se lidé mohou těšit například na nabitou hudební sobotu, kdy ve 13.00 hodin vystoupí folkrocková kapela Epydemye, v 15.00 prostějovská country a rockabilly kapela Tres Soldanos, od 17.00 hanácký mužský sbor Rovina a v 19.00 populární česká hudební skupina Poletíme?. „Věřím, že nám vyjde počasí, přijde hodně lidí a připravený program si společně užijeme,“ přeje si Jura.

V neděli budou hanácké slavnosti pokračovat hlavním programem. Nejprve v časech 7:30, 9:00 nebo 10:30 hodin můžete navštívit hodovou mši svatou v kostele Povýšení svatého Kříže u příležitosti svátku tohoto prostějovského kostela, na náměstí T. G. Masaryka vše odstartuje již v 8.30 hodin dechovou hudbou Bludověnka a dopoledním vrcholem bude vystoupení známé zpěvačky Petry Černocké. Ve 13.30 hodin přijde na řadu druhý vrchol a to folková legenda Nezmaři, aby o půl hodiny později došlo k tradičnímu přijetí zástupců souborů a hostů u primátora na prostějovské radnici. V 15.00 hodin dojde na ještě tradičnější průvod krojovaných souborů centrem města a o čtvrt hodiny později na něj naváže zahájení odpoledního programu z úst nejvyšších představitelů Statutárního města Prostějova i Olomouckého kraje. Úderem osmnáctí hodiny pak dojde na třetí a poslední vrchol, kterým bude koncert folkrockové skupiny Fleret s legendární zpěvačkou Zuzanou Šulákovou. Ani tentokrát nebudou během dne chybět projížďky historickým kočárem v podání Václava Obra.

Na tento víkend si tedy nic jiného neplánujte, čeká vás nabitý program v rámci slavností, který si přece nemůžete nechat ujít! Vstup na Hanácké slavnosti je pochopitelně zcela zdarma.

Exkluzivní rozhovory s primátorem Františkem Jurou a jeho náměstkyní pro kulturu Miladou Sokolovou si můžete přečíst na straně 29, podrobný program prostějovských hodů pak najdete na straně 48 dnešního vydání!

 

KDY: SOBOTA 11. ZÁŘÍ OD 13:00 HODIN, NEDĚLE 12. ZÁŘÍ OD 7:30 HODIN

KDE: NÁMĚSTÍ T. G. MASARYKA, KOSTEL POVÝŠENÍ SVATÉHO KŘÍŽE,

PERNŠTÝNSKÉ NÁMĚSTÍ, PROSTĚJOV

 

 

35 hanacke2