Září znamená pro všechny studenty a děti školou povinné jediné, a to, že se vrátí po dlouhé odmlce zpátky do lavic. No jo, ale sedět celý den ve škole je nuda a do telefonů a tabletů se všichni nakoukali až až. Covidová opatření ale pozvolna odchází a spolu se školami se otevírají i kroužky a volnočasové aktivity, které dětem chyběly. Které kroužky najdete na Prostějovsku a o které je největší zájem?

Grafik, potápěč a latinská tanečnice, 116 kroužků plných zábavy

Obvykle bývá největší zájem o sportovní aktivity. Děti se u nich patřičně unaví a rodiče pak nemají starost s jejich nadbytečnou energií. V Prostějově je možné navštěvovat Dům dětí a mládeže (DDM) v Olympijské ulici, který nabízí 116 nejrůznějších druhů zábavy. „Hodně je zájem o atletiku a keramiku, obecně bývá interes o sporty, ale i o netradiční koníčky, kterými jsou mladí konstruktéři, jde o stavění stavebnic z Lega a Merkuru,“ prozradil Večerníku ředitel DDM Jan Zatloukal. Sportcentrum ale za nepříznivého loňského období neotálelo a otevřelo hned 20 nových kroužků. „Jde právě o mladé konstruktéry, ale také o horolezectví a latinské tance. Letos jsme otevřeli kroužek s názvem s tancem kolem světa, kde se děti naučí základy tradičních tanců z Afriky, Španělska, Turecka či Havaje. Mezi novinky patří ještě potápění či mladý polygraf, kde se děti učí vytvářet kreativní výtvory pomocí grafických editorů,“ dodává Zatloukal.

Bohužel i Sportcentrum postihl covid a všichni cítí nejistotu z toho, co bude. Děti doma zlenivěly a pokles zájmů byl viditelný. Nicméně spolu s létem a rozvolněním se postupně zase baví na hřištích. „Děti se začaly nudit doma u počítačů a cítíme jakýsi restart přirozenou formou, kdy se znova navrací k zájmům a zálibám a pomalu počítače opouští. Vidíme to i tím, že jsme 2. září otevřeli přihlašovací systém a přihlášky pomalu naskakují,“ podotýká ředitel Domu dětí a mládeže Jan Zatloukal.

I věda může být veselá

Ne každé dítko prahne po pohybových aktivitách, ale zajímá ho naopak věda. Pozoruje nejrůznější lahvičky plné barevných tekutin a touží po vědění. Chce vidět různé pokusy

a experimenty, kterých je v hodinách fyziky pramálo. Pro tyto případy jsou skoro na všech základních školách v Prostějově přes pět let otevřené badatelské kroužky Veselá věda. „Naše kroužky jsou zábavné a poučné zároveň. Děti si totiž mohou vyzkoušet pokusy z chemie, fyziky a biologie. 1. září jsme otevřeli přihlašování, takže vidíme, že zájem je a určitě bude místo pro spoustu nových zájemců. Lenost dětí totiž nepociťujeme a většinou se kroužky zaplní,“ říká koordinátorka Jindřiška Kouřilová. Kroužek je vhodný pro děti od 1. do 5. třídy.

Rodiče se nemusí bát, kdyby se malému objeviteli kroužek nelíbil, do začátku druhé lekce můžou požádat o vrácení zaplaceného kroužkovného.

Technologie budoucnosti?

Pokud máte doma technologického nadšence, bude jasnou volbou právě Technologický klub Prostějov. „Nejžádanějším je u nás 3D tisk, kde se děti naučí navrhnout pomocí počítače svůj model a potom si ho i vytisknou. Naučíme je modelovat prostorová tělesa a seznámíme je s různými technologiemi 3D tisku. Druhým je pak kroužek základy programování, kde učíme principy algoritmizace, a dokonce se děti naučí vytvářet si vlastní hry,“ říká ředitel Technologického klubu Tomáš Blumenstein. V klubu je na výběr z osmi různých kroužků

a jsou to ještě například základy robotiky nebo počítačová grafika a animace. „V covidové době jsme museli kroužky bohužel pozastavit, ale dva šly on-line. Doufáme ale, že letos již pojedou v plném režimu a děti budou mít šanci se přihlásit a naučit se něčemu novému,“ dodává Blumenstein.

Hledáte spíše doučování?

Ano, režim distanční výuky nebyl nejideálnější a spousta žáků se před obrazovkami nedokázala soustředit a má mezery ve vědění. Pro tento případ se v Prostějově nachází Studijní centrum Basic, které pomáhá rodičům a jejich ratolestem s doučováním. „Zájem je po covidu velký. Rodiče chtějí, aby děti dohnaly to, co se ve škole nenaučily. A pomáháme

i s přípravami na přijímací zkoušky. Nicméně se termíny konzultací pomalu naplňují, protože nejhorší je začít dva měsíce před zkouškami,“ prozradila ředitelka Studijního centra Basic Prostějov Markéta Hajduková. Basic centrum tak doučuje všechny předměty, a to matematiku, český jazyk, ale i dějepis a fyziku, zkrátka, co je potřeba. Standardně doučujeme od 13 hodiny do večera a přes podzimní prázdniny je možnost i dopoledne. „Mimo jiné se zabýváme i předškolní přípravou, kde děti učíme správný úchop pera, pomáháme s nesoustředěností a dalšími problémy,“ doplnila Hajduková.

A co třeba za humny na bobovku?

Kdo by chtěl s dětmi vyjet jen na výlet, je možnost navštívit celoročně otevřený Resort Hrubá Voda, který se nachází nedaleko za Olomoucí. Jedná se o areál, kde je vyžití pro všechny věkové kategorie. „Nejoblíbenější je bobová dráha a Kamzíkova stezka,“ prozradil asistent František Večeřa. V areálu se nachází ještě minigolf, lukostřelecká aréna, disc-golf, víceúčelové hřiště, saunový svět, welness i ubytování. Jen je třeba si dát pozor na otevírací dobu, která se může vlivem počasí měnit, a to platí i pro atrakce, které jsou dle počasí přístupné, nebo ne. Obvykle je otevřeno od 13 do 18 hodin.

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a DĚTI A VOLNÝ ČAS vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 6. září