Nesporným úspěchem skončila v neděli 5. září výstava Fenomén Saudek. Ta byla v prostorách Špalíčku prostějovského muzea k vidění od začátku letošního června. Za tu dobu ji navštívilo rekordních 2 041 platících návštěvníků, což nemá v bezmála třicetileté historii tohoto výstavního prostoru obdoby.

Přehlídku toho nejlepšího, co světoznámý fotograf za svůj život vytvořil, doplnily snímky deseti regionálních tvůrců, kteří mu tímto způsobem vzdali hold. Na vzniku této zcela originální kolekce se výraznou měrou podílel i PROSTĚJOVSKÝ Večerník. Za přípravou a koncepcí výstavy pak stál galerista Jindřich Skácel, který spolupracoval s velezkušenou muzejní kurátorkou Kamilou Husaříkovou.

Výstava u návštěvníků zaznamenala nebývalý ohlas, a to navzdory faktu, že nebyla umístěna v hlavní budově muzea na náměstí T. G. Masaryka. Některým jeho zaměstnancům totiž dílo světoznámého fotografa připadalo pro tyto prostory příliš komerční.

Během vernisáže se před budovou Špalíčku tvořily nebývale dlouhé fronty, dle oficiálních muzejních statistik si nakonec na výstavu našlo cestu 2 041 platících návštěvníků. „Podobná návštěvnost se svým způsobem dala očekávat, osobnost Jana Saudka i téma jeho fotografií lidi fascinují,“ okomentovala tento úspěch nová ředitelka muzea Veronika Hrbáčková.

Po díle světoznámého tvůrce by Špalíček nyní měl patřit expozici archivních fotografií. Výstava Masarykovy návštěvy v Hanáckém Jeruzalémě bude mít vernisáž ve čtvrtek 9. září 2021 v 16:30 hodin.