Těžké chvíle prožíval v uplynulém týdnu chovatel lišky Coco Radomil Holík. Stalo se to, čeho se již v minulosti obával, Coco se ztratila. Dvouletá liška, kterou měl u sebe Holík od štěněte, utekla 4. září večer ve Chvalkovicích na Hané. Následovalo několik míst, kde ji místní zahlédli... Jak to dopadlo?

 

„Předminulou neděli ráno byla viděna v Moravských Málkovicích, v pondělí ráno ve Švábenicích. K večeru jsem ji poté hledal v katastru Švábenic, bohužel beze stop,“ smutnil uprostřed týdne nešťastný chovatel. Liška byla jen těžko přehlédnutelná. Měla by totiž pobíhat ve speciálním postroji.

Jak přitom Holík připomíná, do určité míry se lišku podařilo vychovat. „Slyší na jméno Coco. Může se nechat přivolat. Aktivní bude v podvečer, v průběhu noci a nad ránem je největší pravděpodobnost, že ji někdo může zahlédnout,“ vzkazoval veřejnosti.

Coco je na lidi zvyklá. Ostatně Radomil Holík ji choval i jako budoucí živou edukativní pomůcku do škol. „Má ovšem panickou hrůzu z cyklistů, kočárků, koloběžek a podobných věcí,“ prozradil.

Nakonec se ale příběh dočkal happy endu. Coco se ve čtvrtek 9. září objevila tam, kde se původně chovateli ztratila. „Vyhrál hlad,“ usmíval se Radomil Holík. Chovatel a jeho mazlíček jsou tak po krátké pauze opět spolu. Pro tuhle lišku se nejedná o první útěk. Svému chovateli a páníčkovi se už jednou ztratila v Těšeticích na Olomoucku.

Coco patří k velmi známým liškám. Radomil Holík s ní chodívá po městě, objevila se v kalendáři, a dokonce i v televizi. Pro zájemce organizoval focení lidí – zejména dětí – se zvířetem.