V pořadí devětatřicáté Hanácké slavnosti v Prostějově neměly prostě chybu. Mimořádně vydařené počasí nalákalo během uplynulé soboty a neděle do centra města tisíce lidí. Všichni přišli hledat atraktivní zábavu, a taky ji našli.

Desítky stánků s nejrozličnějším sortimentem byly neustále v obležení, zejména mladá generace si užila kolotočářských atrakcí a pro všechny připravil Kulturní klub Duha bohatý kulturní program. Prostějované i návštěvníci z okolních obcí a měst se mohli setkat a povykládat si s politiky, známými osobnostmi, svézt se v historickém kočáře nebo se zaposlouchat do písniček účinkujících skupin a zpěváků. A k tomu všemu vystoupení krojovaných souborů, jak se na hanácké hody sluší a patří.

Hanácké slavnosti začaly „zahřívacím“ kolem už v sobotu, kdy návštěvníci náměstí T. G. Masaryka mohli zhlédnout vystoupení kapel Epydemye, Tres Soldanos, Poletíme nebo hanáckého mužského sboru Rovina. Nadmíru teplé a slunečné počasí už během prvního dne přilákalo na náměstí davy lidí. A zejména stánkaři si pochvalovali, jak se jim plní peněženky tržbami. A v neděli? Tak to centrum města praskalo ve švech!

„Návštěvnost je velice vysoká, za což jsme pochopitelně rádi. A navíc pozoruji, že lidem se stánky i celý kulturní program líbí. To je obrovská odměna pro všechny, kteří kulturní program letošních Hanáckých slavností připravovali,“ uvedla Milada Sokolová, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov.

Stovky lidí v neděli využily možnosti svézt se v historickém kočáře po náměstí. „Máme totálně vyprodáno na celý den. Ale stihneme povozit i ty, kteří si nekoupili jízdenky včas,“ zubil se spokojeně Václav Obr, majitel Muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem.

Po slavnostním uvítání hodovníků na prostějovské radnici se uskutečnil slavnostní průvod, v jehož čele šli představitelé vedení magistrátu s poslancem Parlamentu ČR Ladislavem Oklešťkem. Hanácké slavnosti přivítaly ještě jednu významnou osobnost, a to primátora partnerského města Vysoké Tatry Jána Mokoše. Politici pak z pódia před radnicí pozdravili hosty hanáckých hodů na náměstí a následovala přehlídka vystoupení šestice folklorních souborů. A závěrečná třešnička na dortu? Večerní koncert folkrockové valašské skupiny Fleret se Zuzanou Šulákovou prostě neměl chybu. Ostatně stejně jako celé Hanácké slavnosti 2021 v Prostějově.