Vysoce postavený prostějovský úředník má i nadále velké problémy. Už je to bezmála dva roky, co krajské státní zastupitelstvo podalo žalobu na šéfa stavebního úřadu Jana Košťála. Důvodem je porušení zákona v souvislosti se zahájením provozu fotovoltaické elektrárny u Vřesovic. Žalobce způsobenou škodu vyčíslil na 22,9 milionu korun, možnou způsobenou škodu dokonce na 48,9 milionu korun.

Jan Košťál je obžalovaný z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu kromě vězení hrozí také propadnutí majetku. Obžalován byl společně s dalšími dvěma muži a jednou společností, a to kvůli události, k níž došlo v roce 2009. „Podle obžaloby doložili nepravdivé podklady pro fotovoltaickou elektrárnu, které dokládaly, že elektrické zařízení je možno provozovat, ačkoli věděli, že tato skutečnost se nezakládá na pravdě a že fotovoltaická elektrárna není dosud dokončena a schopna provozu,“ vysvětlila mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová.

První hlavní líčení u Krajského soudu v Brně proběhlo koncem července, Košťál během něj svoji vinu popřel s tím, že solární elektrárny byly něčím novým, u čeho nebylo přesně jasné, podle čeho se to má posuzovat.

V minulosti už padly vysoké tresty

Nejedná se o první takový případ. Z podobného důvodu již soud řešil solární elektrárny ve Držovicích a Vrahovicích. I tu vrahovickou se podařilo zkolaudovat dřív, než byla provozuschopná. Kdo totiž elektrárnu stihl zkolaudovat do konce roku 2010, ten měl mít výkupní ceny elektřiny nižší o více jak polovinu. Celkovou potenciální škodu tehdy vyčíslil státní zástupce na 63 milionů korun, skutečně způsobenou na téměř 8,5 milionu korun. Za to byl šéf dodavatelské firmy Zdeněk Svoboda odsouzen na osm let do vězení. A nebyl sám. Šest let dostal Jiří Patyk z Mikolajic, jemuž vrahovická elektrárna patřila. Pětileté tresty senát vyměřil Zdeňku Dvořákovi z dodavatelské firmy a Janu Kourkovi, bývalému zaměstnanci odboru licencí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Tři roky vězení s podmínkou na pět let dostal revizní technik Vlastimil Dubovský.

V případě Jana Košťála a elektrárny ve Vřesovicích pravomocný rozsudek dosud nepadl. Na šéfa stavebního úřadu v Prostějově se Večerník v této věci již v minulosti obrátil prostřednictvím e-mailu. Odpověď však nedorazila.