Je to tady, už od víkendu 11. a 12. září byla na programu nová florbalová sezóna, v níž se znovu představí tři kluby z okresu Prostějov – SK K2 Prostějov, FBC Playmakers Prostějov a TJ Sokol Kostelec na Hané-HK. Na následujících řádcích jsme se věnovali tomu, jak se kluby na sezónu chystaly, co od ní čekají, jaké jsou u nich novinky.

SK K2 Prostějov

 „Pokud odstraníme negativní vlivy, můžeme pomýšlet na třetí místo,“ hlásí před sezónou trenér „A“ mužstva Marek Vlček.

Další ročník florbalové sezóny odstartovaly tento víkend v E skupině Divize florbalisté SK K2 Prostějov. Po loňských pouhých šesti kolech doufají v odehrání kompletního ročníku. S přípravou je spokojený i trenér mužstva Marek Vlček, který by chtěl v sezóně hrát v lepší polovině tabulky a postupně do kádru zapracovávat mladé odchovance, kteří si o šance v A mužstvu říkají.

Letošní letní příprava po dlouhé soutěžní pauze byla poněkud delší. Z celkového pohledu je s ní však kouč Vlček spokojený. „Scházeli jsme se v docela slušném počtu a měli jsme minimálně patnáct kvalitních tréninků, takže věřím, že jsme dobře připraveni na soutěž. Bylo vidět na některých klucích, že jim dlouhá pauza neprospěla. Obzvláště v tom začátku přípravy to bylo o něco slabší, ale po měsíci a půl v hale to šlo nahoru. Takže doufám, že to bude stačit,“ prozradil trenér.

Před novou sezónou byly tréninkové jednotky především komplexní, aby se hráči postupně opět dostávali do své předchozí výkonnosti. „Bylo to hlavně komplexní, potřebovali jsme kluky pořádně rozhýbat po té delší době. Ať už ruce, tak i nohy, ale celkově i to florbalové myšlení. Jednalo se spíše o komplexní přípravu, než že bychom se na něco extra zaměřovali,“ doplnil k přípravě Vlček.

I v kádru se odehrály určité změny před novou sezónou. „A“ mužstvo bude chtít dávat větší prostor svým mladým odchovancům. „Odešli nám tři hráči, u kterých jsme se po vzájemné dohodě domluvili, že nebudeme prodlužovat jejich hostování. Na jejich pozice bychom chtěli postupně nasazovat naše mladé odchovance, kteří si o svou pozici začínají nahlas říkat, takže doufáme, že je postupem času dokážou plně nahradit a celkově se nám podaří těžit právě z našich odchovanců,“ uvedl ke stávajícímu kádru kouč Vlček.

Před startem ročníku odehráli florbalisté také Český pohár, v němž se dostali do třetího kola, kde nestačili na FbC Aligators hrající o soutěž výše. „V prvních dvou kolech poháru jsme dostali papírově slabší soupeře, kde jsme si připsali svým způsobem povinné výhry. Ve třetím kole nás čekaly Klobouky, které hrají o soutěž výše a přijely lépe připravené než my. Byli mladí, dobře fyzicky připravení a postoupili dále zaslouženě. Je pravdou, že jsme ten výsledek mohli udělat lepší, ale nezvládli jsme to, tak jak bychom si představovali. Místo toho, abychom zabojovali o lepší výsledek, jsme se svým způsobem rozložili sami. Což nás trápí už delší dobu a nedaří se nám to odbourat z hlav hráčů,“ ohlédl se za působením v poháru lodivod.

Do sezóny vstoupili florbalisté zápasem na domácí půdě proti Zlín Lions v sobotu. Jaké budou celkové ambice mužstva do nového ročníku? „Myslím si, že bychom mohli hrát okolo třetího až čtvrtého místa, pokud se nám podaří odbourat negativní vlivy na náš výkon, které nám kolikrát zcela zvrátí výsledek. Když se nám to podaří odstranit, tak věřím, že se můžeme držet v těchto horních patrech tabulky, pokud ne, tak to bude určitě nižší umístění. Jsme totiž schopni porazit i silnější soupeře, ale také dokážeme prohrát s papírově slabšími kluby,“ dodal závěrem Marek Vlček. Kromě „A“ týmu v sezóně klub bude disponovat dalšími devíti týmy, z toho jedním ženským – staršími žákyněmi.

TJ Sokol Kostelec na Hané-HK

 „Výsledkové ambice máme, postoupit zpátky ale nechceme,“ říká Jiří Drčka.

V Kostelci na Hané se florbalisté dobrovolně vzdali vyšší regionální ligy za Olomouckou už po předchozí sezóně. V letošní by chtěli tuto nižší soutěž ovládnout, ale ambice na postup v klubu nepanují. Největší problémy v klubu cítí v tréninkové docházce. Na zápasy se však hráči schází v dobrém počtu. Což platí jak pro „A“ tým Kostelce na Hané hrající v Olomoucké lize mužů, tak „B“ tým působící o soutěž níže.

Příprava v Kostelci probíhá téměř na individuální bázi. „U nás se o nějaké větší přípravě ani nemá smysl bavit. I když máme na soupisce více než dvacet pět jmen, tak na trénincích se scházíme ani ne v deseti lidech. Už jsme tak přešli z módu dvou tréninků týdně na jeden. To je však u nás už dlouhodobější problém a nesouvisí s posledním složitým obdobím. Zkrátka ve všech sportech je to poslední dobou opravdu špatné, už to není jen na těch nejnižších úrovních,“ hodnotí Drčka.

Poslední ročník už odehrálo „A“ mužstvo Kostelce o soutěž níže, kam se dobrovolně přesunulo. „Před minulou sezónou jsme se už vzdali také Regionální ligy a šli o patro níže do Olomoucké ligy, což nebylo kvůli výkonnosti, ale jezdit dlouhé vzdálenosti a další věci nám nedávalo v současné době smysl,“ doplnil Drčka.

Do nové sezóny vstoupí se stejným kádrem jako v minulém roce. A výsledkové ambice v Kostelci budou, případný postup by však nepřijali. „Nějaké změny v kádru letos nemáme. Co se týče ambicí, tak bychom chtěli s ‚A‘ mužstvem vyhrát Olomouckou ligu, ale případný postup bychom poslali dál. U ‚B‘ mužstva chceme zlepšit výsledky a skončit nejhůře do pátého místa. Hlavně však budu rád, když se trochu zlepší tréninková docházka a na zápasy budeme nadále jezdit v hojných počtech,“ dodal Jiří Drčka.

FBC Playmakers Prostějov

„Pomalu jdeme nahoru a v práci chceme pokračovat,“ velí Michal Sobecký.

Už dvacátou florbalovou sezónu přidá nejstarší florbalový klub v regionu FBC Playmakers Prostějov. I letos do ní vstoupí s pěti družstvy, ta se však přeci jen trochu změnila. Juniory nahradil dorost, mladší žáky kategorie elévů. Cíle jsou však pořád stejné. „Chceme navázat na předešlou práci na naší obnovené mládeži. A posunovat ji výše. Početně a hlavně kvalitou,“ konstatoval sekretář klubu a jeden z mládežnických trenérů Michal Sobecký.

U dospělých se naopak nic zásadního nemění. Klub nadále pokračuje ve dvou nejnižších regionálních soutěžích, a sice Olomouckém přeboru a Olomoucké soutěži. Podobně jako v řadě jiných klubů, i oni mají určité obavy z toho, jak se projeví dlouhá, koronavirem vynucená pauze. „Jedna věc je počet lidí na soupisce. Druhá pak o tom, kdo z hráčů je skutečně aktivní. A je tu samozřejmě i fyzická kondice. Zde si asi moc trenéři iluze dělat nemohou,“ připustil Michal Sobecký. Na rozdíl od mládeže muži trénovali většinu léta individuálně, do haly se vrátili až se začátkem srpna.

A jaké jsou cíle? Je jich více. Třeba zapojit mladé odchovance. „Máme první kluky, kteří si u nás prošli třemi až čtyřmi roky mládežnického florbalu a nyní hrají v mužích. Daří se je zapojovat do chodu Béčka a, co je ještě důležitější, i do ‚A‘ týmu. Věřím, že jej časem někam posunou. Třeba o soutěž výš,“ doufá Michal Sobecký.

Florbalová sezóna začíná. Jako první do ní vstoupili hráči SK K2 Prostějov. Foto: archiv Večerníku.

Je to tady, o víkendu 11. a 12. září to vypukne.

„A“ × A (!)

 

IR