Potvrdit zlepšené výkony potřebovali uplynulý víkend prostějovští fotbalisté. V cestě jim stála Vlašim, pohybující se na začátku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2021/2022 za špičkou soutěže. Papírové předpoklady však tentokrát neplatily. Přestože Středočeši v sestavě s bývalým prostějovským hráčem Tomášem Zlatohlávkem místy tlačili, branky se nedočkali. Na straně eskáčka se naopak prosadil střídající Koudelka, který v 80. minutě zařídil hubenou, ale velmi cennou výhru.

Do utkání 8. kola, které bylo přeloženo z původního nedělního termínu na pátek, nasadil tentokrát trenér Jarošík zase trochu jinou sestavu. Trio Bartolomeu, Omale a Urbanec začínalo v základu místo Kušeje, Koudelky a Vlachovského, zadní řada naopak změn nedoznala stejně jako post brankáře. Nadále tak platí, že v současné druholigové sezóně Filip Mucha svého kolegu Michala Bártu nepustil mezi tři tyče.

Úvod zápasu moc fotbalové krásy nepřinesl. Fauly střídaly nepřesnosti a brankáři tak byli prakticky bez práce. Až v 17. minutě se dostal do šance Schaffartzik, hlavou však nebyl přesný. Následovaly další nebezpečné pokusy v podobě rohů a centrů. Neujaly se a ve 22. minutě málem skóroval Křišťan. Minul však bránu. Týmy si začaly vyměňovat střelecké pozdravy, aktivnější byla Vlašim. Ve 24. minutě poslal míč do brankáře prostějovský Kopřiva, následovala velká šance Zlatohlávka, na zadní tyč zakončoval Urbanec. Pak se ke střelám dostal opět Zlatohlávek a taky Alijagič, proti jehož střele se zákrokem rukou vytáhl Mucha. Zbytek poločasu byl klidnější, Mucha zasahoval proti dlouhému nákopu, Řehák byl úspěšný ve 40. minutě proti Omalemu.

Druhá půle přinesla hned zkraje vzrušení. Blízko vstřelení branky byl třeba Machynek se svým centrem nebo Urbanec, který byl před bránou zcela sám. Radovat se domácí mohli při Blechově pokusu. V 58. minutě však z velké šance vytěžil jen nepřesnou střelu, navíc z ofsajdu. Eskáčko poté začalo soupeře trápit, mělo více ze hry. Ale taky byli jeho hráči více „obouchaní“, Mucha byl například ošetřený po souboji s Kozlem. Vlašim vystřídala a dostala se zpět do hry. Nic jí však nepomohly rohové kopy a jeden brejk. V 75. minutě se na hřiště dostal Jan Koudelka a pět minut poté skóroval. Centr po rohu totiž ještě obrana Vlašimi zvládla, Prostějov ale zůstal v dostřelu brány a nakonec ji trefil právě Koudelka, pro kterého se jednalo o druhý zásah v ročníku – 0:1. Domácí se snažili zareagovat, znovu střídali a dostávali se do střel. Alijagič však minul a Křišťan z hranice vápna pálil nad. Vlašimi navíc kromě prohry vyvstal další problém, v nastavení se nechal vyloučit po druhé žluté kartě Blecha. Prostějov naopak po výhře nad Chrudimí přidal další body. A dere se tabulkou vzhůru.  

HLASY TRENÉRŮ

Martin HYSKÝ - FC Sellier & Bellot Vlašim:

kouč pozápasové hodnocení neposkytl

Jiří JAROŠÍK - 1.SK Prostějov:

„Myslím si, že to byl kvalitní zápas od obou týmů. Šance byly na obou stranách, mám za to, že chyběly akorát góly. Na druhou stranu se zaskvěli gólmani. Jak domácí, tak my jsme si vytvořili několik brankových příležitostí, které jsme neproměnili i kvůli výborným zákrokům gólmanů. Nakonec jsme byli šťastnější my a asi jsme si to zasloužili, že jsme o ten gól byli úspěšnější my. Střídající hráči tam šli právě proto, aby rozhodli. (úsměv) Domnívám se, že to bylo herně asi naše nejpovedenější utkání v dosavadním průběhu sezóny. V utkání byla spousta skvělých individuálních představení a kluci táhli za jeden provaz. Hráli jsme proti skvělému soupeři a jsem rád, že jsme zápas rozhodli a vstřelili tu nejdůležitější úvodní branku.“

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 8. KOLO

FC Sellier & Bellot Vlašim – 1.SK Prostějov

0:1 (0:0)

 

Branky: 80. Koudelka. Rozhodčí: Ulrich – Flimmel, Líkař. Žluté karty: 64. Kozel, 75. a 90.(+4) Blecha – 90.(+3) Machynek. Červená karta: 90.(+4) Blecha.

Držení míče: 48%:52%. Střely na branku: 7:13. Střely na branku: 3:8. Rohové kopy: 5:6.

Sestava Vlašimi: Řehák – Hošek, Broukal, P. Breda, Daniel Kozel (83. Rigo) – Zlatohlávek (69. Janda), Křišťan, Blecha, Višinský (69. Zinhasovič) – Alijagič (89. Sogbo), Červenka. Trenér: Martin Hyský.

sestava Prostějova: Mucha – Zapletal, Schuster, Schaffartzik – Omale – Bartolomeu (71. Kušej), Kopřiva (75. Koudelka), Jiráček, Urbanec (71. Vlachovský), Machynek – Žák (89. Bialek). Trenér: Jiří Jarošík.

 

 

30 sponzor eskacko 21 22