Fotbaloví labužníci si tento týden v Prostějově přijdou opravdu na své. Na stadionu SCM Za Místním nádražím totiž eskáčko přivítá hned dva týmy s ligovou přítomností či nedávnou minulostí. Ve třetím kole poháru MOL Cup nejprve narazí na sedmý tým prvoligové tabulky Bohemians Praha 1905. Výkop je plánovaný na středu 22. září v 15:30 hodin. V netradičním čase neděle 26. září pak v 16:30 hodin eskáčko v rámci 9. kola FORTUNA:NÁRODNÍ ligy změří doma síly se Slezským FC Opava.

S Bohemkou se eskáčko často nepotkává, ale poslední zápis ve statistikách zase až tak vousatý není. Naposledy se prostějovští fotbalisté utkali s Klokany na jaře roku 1998. Tehdy hned v prvním jarním kole zvítězili domácí Hanáci 2:1 po brankách Zdráhala a Juračky z pokutového kopu. Pražané korigovali výsledek až v závěru utkání. Těžko kdy v současných podmínkách v Prostějově dosáhneme úctyhodné návštěvy 2875 diváků!

Prostějovskou stopu u Klokanů najdeme u brankáře Patrika Le Gianga, který na Hané odchytal jarní sezónu v roce 2019, když byl na cestě z Vlašimi právě do vršovického Ďolíčku. Ve Vlašimi shodou okolností působil i druhý brankář Bačkovský, který v dosavadním průběhu sezóny odchytal o zápas víc. Le Giang má ovšem příznivější poměr obdržených branek na zápas.

Klokani si na stranu vstřelených i obdržených branek připsali po tuctu gólů, čtvrtinu má na svém kontě útočník Puškáč. Pražané se rozstříleli až v posledních kolech, v šestém nadělili doma „čtyřku“ Teplicím, v následujícím se radovali ze tří branek na půdě Zlína. V neděli večer pak sehráli atraktivní derby se sousední Slavií.

V poháru Bohemka odehrála zatím jediné utkání, protože zasáhla až do druhého kola. V něm pokořila ještě nedávno druholigový Sokolov 6:0, když se trefili dvakrát Novák a Fulnek, po brance přidali Köstl a Květ. Příležitost dostala sestava Le Giang – Nový, Köstl, Krch, Bartek (75. Lehovec) – Fulnek, Jindřišek (75. Vacek), Květ (75. Levin), Novák (78. Hronek) – Chramosta (63. Necid), Koubek. Mužstvo trénuje od října 2019 Luděk Klusáček.

„V pohárovém utkání se budeme chtít poprat o postup, byť k nějakým změnám v sestavě nejspíš dojde,“ avizuje tradiční pohárové točení Jiří Jarošík, trenér prostějovských fotbalistů 1.SK. „Bohemians je kvalitní soupeř, výborný klub s historií i fanoušky. Doufám, že přijedou nějací fanoušci soupeře a hlavně dorazí v hojném počtu i ti naši, aby vytvořili nějakou kulisu. Já doufám, že podáme takový výkon, abychom naše příznivce potěšili, Bohemku minimálně potrápili a v ideálním případě přes ni postoupili,“ neskrývá odhodlání bývalý reprezentační obránce.

Vzhledem k nabitému programu je jasné, že klub dohodl posun domácího zápasu 9. kola proti Opavě aspoň o jeden den. Slezanům se v posledním desetiletí podařilo putovat napříč hned třemi ligovými soutěžemi. V ročnících 2010/2011 a poté 2013/2014 se ponořili až do nejvyšší amatérské Moravskoslezské fotbalové ligy. V posledním zmiňovaném ročníku se tam potkali i s prostějovským eskáčkem. Po čtyřech druholigových sezónách se v roce 2018 podařil postup mezi elitu, v minulém ročníku tým ovšem patřil k těm nejslabším a pouhých sedmnáct bodů za tři vítězství a osm remíz znamenalo pád o úroveň níž.

Slezanům se ani v dosavadním průběhu příliš nedaří. Na úvod v gólově bohatém utkání remizovali 3:3 s Vlašimí, pak následovala porážka v Brně, Třinci i na Dukle. Po Vyškovu si teprve druhé vítězství připsala Opava na Vysočině, když Jihlavu přehrála 2:0. V modrožlutém pruhovaném dresu nastoupila sestava Digaňa – Celba, Helebrand, Rychlý, Janoščín – Didiba, Hnaníček – Pikul (71. Šigut), Lukáš Holík (82. Kadlec), Helešic (82. Darmovzal) – Pisačič (63. Kramář). Desáté místo po sedmi zápasech je pro tým vedený Romanem Westem nepochybně zklamáním. Je ovšem logické, že po sestupu nastal v kabině pořádný průvan. Hned šestnáct hráčů odešlo, takže na sehrání obnoveného kádru je jistě nějaký čas potřeba. Na vzestupnou křivku naladěný Prostějov by však Slezany mohl v případném rozletu ještě trochu přibrzdit. 

 

37 letak bohemians