V regionu řádí prudký liják s větrem dosahujícím sílu orkánu. Voda přetéká přes hráz plumlovské přehrady, která nevydrží nápor a dochází k zaplavení hned několika obcí. Přívalový déšť však stále neustává… Tak to byl katastrofický scénář cvičení Příval 2021, který ve středu 15. září řádně prověřil všechny složky Integrovaného záchranného systému (IZS) Olomouckého kraje.

Námětem cvičení byla silná bouřka, která zvedla hladiny místních toků a zapříčinila také poškození hráze plumlovské přehrady. Hasiči, policisté a záchranáři si přímo v terénu procvičili evakuaci osob, krizový štáb pak například logistiku zásobování. Hasiči si vyzkoušeli také práci v lokalitách bez dodávek elektřiny a záchranu lidí z vodní hladiny. „Záchrana osob v zaplavených oblastech probíhala pomocí člunu s využitím lezeckých skupin a skupin potápěčů,“ popsal tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák s tím, že cvičení se konalo na celkem osmi stanovištích v bezprostředním okolí plumlovské přehrady. „Na jednom z nich probíhala stavba protipovodňových zábran za využití aquabariéry a speciálních pytlů,“ přiblížil.

Zásadní přitom byla koordinace práce všech složek IZS. „Za tímto účelem byla otestována spolupráce štábu velitele zásahu s krizovým štábem vedeným zástupci postižených obcí,“ dodal Hošák.

Všemu byli přítomni také zástupci krizového řízení Olomouckého kraje. „Průběh cvičení budeme podrobně analyzovat, hledat slabá místa a řešení, jak celkově práci záchranných složek dále vylepšovat,“ konstatoval Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.