Zpěv, hudba, recitování, hlavně však smích. To vše se rozléhalo uplynulý čtvrtek večer prostějovským Divadlem Point. Aby ne, jeho herci a herečky jsou známými baviči, kteří umí rozesmát i největšího morouse. Navíc byl tento den výjimečný tím, že šlo o zahájení divadelní sezóny kabaretem Rozsvěcení světel. A tak na prknech znamenajících svět tentokrát nebyla k vidění jedna divadelní hra, ale řada scének. Dostalo se však i na hudbu, a dokonce na filmy. Co však spojovalo všechny části programu, to byla zábava a smích diváků. A u toho prostě Večerník nemohl chybět.

 

Většinou programu provedla trojice Aleš Procházka, Vítězslav Lužný a Lukáš Kameníček. „Tak jsem byl vyslán, abych to zahájil. Že prý pak to může být jen lepší,“ prohlásil na úvod Lukáš Kameníček. A záhy zapojil diváky do diskuse o dětech a svých kalhotách. Během večera si vyzkoušel i roli učitele ve speciální škole či zmateného divadelního technika-upíra. Pozadu nezůstal ani Aleš Procházka, principál divadla. Ten vsadil třeba na příběh o lavičkách, objevil se v řadě komických scének, zkrátka bavil. „Hrálo se mi krásně. I ostatním. Říká se sice, že když se baví herci, nebaví se diváci. Ale nějaký ten smích tam slyšet byl,“ ušklíbl se po představení Procházka.

Během programu pak diváci byli vtaženi i do bulvární poezie z dílny Vítězslava Lužného. Nebo do dvou písní Vojtěcha Kůrky od skupiny Lucie a od Karla Kryla. Zapojili se rovněž třeba Martin Dobeš a Petra Martínková. „Diváci zažili hlavně zpívání, kterého tolik nebývá. Aktivizovali jsme taky lidi, kteří by jinak neměli ve vystoupeních tolik prostoru. Nejvíce bych ale vyzdvihl divadélko Domeček, kdy jsme z původní sestavy zbyli už jen dva – já a Víťa Lužný. Jsem ale moc rád, že jsem přibral Lukáše Kameníčka,“ konstatoval Aleš Procházka.

Zcela plné divadlo tentokrát nebylo. I tak si to ale herci užili. „Bylo super, že jsme mohli hrát před živými lidmi,“ poznamenal principál, což se dalo vykládat různě vzhledem k tomu, že poslední scénka byla o zvláštně se chovajících členech divadla, z nichž se vyklubali upíři. „Doufám, že diváky to, co viděli, úplně nezruinovalo,“ smál se Procházka.

Obával se však zbytečně. Diváci vypadali po dvouhodinovém programu všelijak, jen ne zničeně. „Líbilo se nám to. Samozřejmě jsem ráda, že jde o živé vystoupení, těšili jsme se na to,“ řekla jedna z divaček, která se představila jako Jarka. „K Divadlu Point máme kladný vztah. Nemáme tu rodinu, ale známe všechny ty herce. Byla jsem dvakrát nebo třikrát a říkám si, že musím jít znovu. Protože je to opravdu zábava. Je nám to blízké,“ pochvalovala si program i nápaditost Divadla Point.