Tak už je to odklepnuto i oficiálně! První říjnový den se za krásného počasí konalo slavnostní otevření cyklostezky kolem plumlovské přehrady.

Tím se do zdárného konce podařilo dotáhnout jeden z nejvýraznějších projektů na podporu turistického ruchu u nás, jenž se rozhodně nerodil lehce. Už v příštím roce by se cyklostezka končící aktuálně u letního kina měla dočkat svého pokračování, díky němuž by se lidé měli bezpečně dostat až do centra Mostkovic.  

Nová cyklostezka kolem plumlovské přehrady spojuje letní kino v Mostkovicích s kempem Žralok u Podhradského rybníka. Vede přitom kolem hotelu Plumlov či pláže U Lázničků. S její výstavbou se po letech náročných příprav začalo koncem loňského ledna. Uplynulý pátek se u jejího vyústění pod kopcem Kašparák sešla spousta lidí, kteří byli zvědaví na její slavnostní otevření. „Cyklostezka je od včerejška zkolaudována a teď to vypadá, že tu byla odjakživa. Krásně totiž zapadá do zdejšího prostředí. Ale ještě předtím to musel někdo vymyslet, nakreslit, postavit a zaplatit,“ upozornila plumlovská starostka Gabriela Jančíková, která zdůraznila, že první zmínka o stezce, která měla dokola lemovat celou nádrž, pochází už z roku 1996. „Zastupitelstvo Plumlova o ní poprvé jednalo v roce 2009, o dva roky později už vznikla konkrétnější představa,“ ohlédla se Jančíková.

Celkové náklady na vybudování 1934 metrů dlouhé stezky přesáhly 23 milionů korun. Plumlovu se podařilo získat 16milionovou dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj, dalšími penězi přispěly také sousední Mostkovice, Olomoucký kraj či město Prostějov. Zástupci těchto samospráv tudíž nemohli chybět mezi pozvanými hosty slavnostního otevření stejně jako projektant a majitel stavební firmy, jejíž pracovníci vše vytvořili.

Všichni společně pak sledovali vystoupení dětí z místní mateřské a základní školy, po nichž se stezce dostalo požehnání od prostějovského faráře Aleše Vrzala. „Dobře se s farářem známe a po stezce jsme se už několikrát prošli, protože se společně snažíme hubnout,“ prozradila Gabriela Jančíková.

Z Prostějova do kempu Žralok na bruslích?

Na požehnanou cyklostezku pak již vyrazili první jezdci, jimiž byly děti v kostýmech vlka, lišky a zajíce. Tím by to však celé skončit úplně nemělo. Už řadu let existuje vize, že by se novou cestu podařilo propojit se stezkou vedoucí z Prostějova kolem říčky Hloučely. Ta aktuálně končí u silnice ve směru na Ohrozim na katastru Mostkovic. „S propojením určitě počítáme. Už příští rok bychom se rádi pustili do stavby. Lidé po jejím skončení budou moci od letního kina pokračovat po hrázi kolem kempu k domovu seniorů a dále pak po silnici, kde necháme vyznačit pruh určený cyklistům či bruslařům,“ nastínil starosta Mostkovic Jaroslav Peška s tím, že problémem bude překročení Prostějovské ulice a frekventované silnice vedoucí na Ohrozim. „S tím se ještě budeme muset nějak vypořádat,“ uzavřel Jaroslav Peška. Co se týče opačného směru, tak by se v ideálním případě nově otevřená asfaltová cesta kolem přehrady mohla v budoucnu stát součástí stezky pokračující ve směru do Repech na Drahanské vrchovině.