Toto téma zajímá všechny obyvatele Prostějova a zároveň dráždí mnohé řidiče i řidičky. Radní schválili měření rychlosti vozidel v ulicích města a stacionární radary se tak po jedenácti letech vrací znovu do Prostějova. Pomalu, ale jistě. Přestože je nakonec trochu jinak než původně prohlašovali členové vedení magistrátu, už dnes, tj. v pondělí 4. října, začíná měřit naostro radar v Brněnské ulici. A šoféři by měli být hodně na pozoru, protože zařízení umístěné u Tetína bude zachycovat rychlost vozidel z obou stran!

 

Ještě nedávno magistrát informoval o tom, že od 1. října začnou měřit radary rychlost aut hned na třech místech v Prostějově. Všechno je ale nakonec jinak, aktuální a hlavně relevantní informace podal v pátek Večerníku ředitel Městské policie Prostějov. „Od pondělí 4. října bude do ostrého provozu uveden zatím jeden automatický měřič rychlosti, a to v Brněnské ulici. Toto zařízení bude snímat rychlost vozidel z obou směrů této komunikace.

K měření rychlosti byly v první fázi vybrány další lokality ve městě, a to v Dolní a Olomoucké ulici. U těchto ulic je předpoklad, že měření rychlosti vozidel zde začne až koncem tohoto kalendářního roku,“ uvedl Libor Šebestík. Jak dodal, uvedená tři místa k měření rychlosti byla vybrána ve spolupráci s Policií ČR, která je vyhodnotila a doporučila pro zlepšení bezpečnosti ve městě, zejména s ohledem na chodce a cyklisty. 

Večerník zajímalo, zda radar bude nastaven přesně na „padesátku“, nebo umožní řidičům nějakou malou toleranci. „Překročení rychlosti padesát kilometrů v hodině lze považovat za spolehlivě prokázané až tehdy, zobrazí-li se na radaru rychlost čtyřiapadesát kilometrů za hodinu a vyšší. Podobně to platí i pro ostatní překročení rychlostních limitů,“ vysvětlil technickou záležitost Šebestík

Všichni Prostějované máme ještě v živé paměti ukončení měření rychlosti před 11 lety, kdy k tomu nebyla dostatečná opora v legislativě a zasahovala do toho soukromá společnost. Jak je tomu nyní? „Trošku bych to opravil, před jedenácti lety nešlo ani tak o  nedostatečnou podporu v legislativě, ta se od té doby víceméně nezměnila, ale o to, že zejména Úřad na ochranu osobních údajů nesouhlasil s postupy, jakými bylo měření prováděno. Měření rychlosti může provádět strážník obecní policie nebo policista Policie ČR a předává je v případě automatického měření správním orgánům,“ podotkl ředitel Městské policie Prostějov.

Takže, páni řidiči, nohu z plynu! A to nejen v Brněnské ulici, kde již dnes, tj. v pondělí 4. října, stacionární radar měří rychlost naostro.