Jak Večerník informoval v minulém vydání, proběhl před pár dny již 25. ročník populární charitativní akce Český den proti rakovině, všeobecně známý jako Květinový den. Do akce se zapojilo několik institucí i jedinců a Večerníku se podařilo monitorovat situaci na střední zdravotnické škole, která je již tradičním partnerem organizace Liga proti rakovině.

 

Studenti a studentky „zdravky“ prodávají kvítky snad od samého počátku sbírky. „Letošní Květinový den byl zaměřen na vybírání prostředků proti rakovině ledvin, močového měchýře a prostaty,“ uvedla koordinátorka charitativních akcí na škole, jinak odborná vyučující, Martina Papšová.

Statistiky v České republice vykazují nelichotivé číslo – počet nemocných rakovinou převyšuje evropský průměr, a to bohužel u všech typů rakoviny. Mortalita, tedy úmrtnost, je také velmi vysoká. „Proto jsem ráda, že spoluobčané přispěli prodávajícím studentům vcelku masivně a podařilo se vybrat přes dvacet tisíc korun, což je vynikající výsledek,“ prozradila Papšová.