Úspěch pro hasiče? Dobře zvládnutý zásah a v jeho průběhu žádná zranění. Jednotka dobrovolných hasičů z Protivanova nyní může přidat ještě další. A sice úspěch v anketě Dobrovolní hasiči roku. Jednotka se do ní nepřihlásila poprvé, nyní však udělala zatím největší krok k tomu, aby ji mohla nakonec ovládnout. „Hlásíme se do ankety od roku 2016. Nikdy jsme se ale nedostali dál. Až letos se to podařilo,“ uvedl velitel jednotky Alois Kolář. Protivanovští hasiči jsou Jednotkou požární ochrany číslo 2, tedy úroveň pod jednotkou profesionální. A zasahují u desítek případů ročně – požárů, dopravních nehod, spadaných stromů.

Protivanovští se tentokrát nominovali díky únorovému zásahu při dopravní nehodě nedaleko Drahan. Jednotka byla na místě jako první. Kromě mrazivého počasí pak zásah komplikovala ještě jiná věc. „Kluci měli připravený nějaký postup. Po příjezdu se ale zjistilo, že zaklíněným řidičem byl bratr jednoho z našich zasahujících kluků. Museli jsme to překopat a bylo to tedy spíše psychicky než technicky náročné,“ uvedl Kolář s tím, že hasiči v ukázkách často zkoušejí zásah u auta převráceného na bok. „Takže kluci byli připravení na tuhle situaci a věděli přesně, jak postupovat, aby to bylo šetrné,“ poznamenal Alois Kolář, který sám u zásahu nebyl. K odstranění následků tehdy přispěli profesionální hasiči z Prostějova, policie a letecká záchranná služba. Nejvíce starostí jak třeba vystříhání řidiče však zůstalo na bedrech protivanovské jednotky. „Naši kluci museli odstřihnout střechu, odstřihnout na pravé straně všechny sloupky a rozříznout čelní sklo. Auto se muselo zajistit proti pohybu stabilizačními tyčemi a klíny. Vyprošťovali jsme na vakuové matraci,“ popisoval zpětně Kolář zásah.

Lidé mohou přes internet hlasovat pro protivanovské hasiče do 20. října. Slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií proběhne 16. listopadu. Hasičské jednotky nebo sbory z Prostějovska už mají s úspěchy v anketě zkušenost. V letech 2016 a 2017 uspěly například Němčice nad Hanou, mezi prvních pět se v rámci severní Moravy dostaly i Určice. Rok 2015 dokonce přinesl dvojí úspěch, v oblasti se do první pětice nejlepších jednotek dostaly Kostelec na Hané a Brodek u Prostějova.