Ještě se šestkrát vyspíme a už to bude tady! Řeč není tentokrát o Vánocích, přestože Velká pardubická je nejen pro fanoušky dostihového sportu skutečným svátkem. Jak už Večerník avizoval v minulém vydání, ani tentokrát v něm nebudou chybět svěřenci zkušeného trenéra Stanislava Popelky.

Ten koně připravuje ve stájích na Srdéčku nacházejících se v malebném prostředí mezi Hvozdem, Ludmírovem a Ponikví. Ve 131. ročníku Velké pardubické se v neděli 10. října ze Srdéčka s číslem dvanáct představí jedenáctiletý Stretton, osmnáctku bude mít o rok mladší tamní rodák Lombargini. Další šestice koní pak vyběhne do některého z rámcových dostihů celého odpoledne. Jaké jsou jejich šance?

V letošním vrcholu tuzemské dostihové sezóny Velká pardubická se představí celkem 19 koní, dva z nich trénují v malebné krajině mezi Hvozdem, Ludmírovem a Ponikví. Větší šanci na celkové vítězství dávají bookmakeři Lombarginimu, který v srpnu zazářil ve třetí kvalifikaci na Velkou pardubickou. Náročný dostih v konkurenci dalších jedenácti kvalitních koní ovládl s nebývalou suverenitou. Rodáka ze stáje na Srdéčku tak v nejtěžším dostihu kontinentální Evropy čeká premiéra. „Pardubické závodiště zná dobře, v uplynulých letech tu mimo jiné skončil dvakrát druhý v prestižní Ceně Labe. Kvalifikaci pak zaběhl opravdu moc pěkně, v cíli měl dost sil, jsem přesvědčen, že delší distance pro něj nebude problém,“ zhodnotil šance svého svěřence trenér Stanislav Popelka s tím, že v sedle Lombarginiho pojede Jan Odložil, který s ním už uspěl ve zmiňované kvalifikaci.

Čekání na Garnera

Komplikovanější situace je nejen u Strettona. S ním si náramně rozuměl anglický žokej Thomas Garner, který s ním ve Velké pardubické obsadil třetí a přede dvěma lety dokonce druhé místo. Když loni kvůli protikovidovým opatřením nemohl přijet, Stretton v dostihu zůstal daleko za očekáváním. Nad účastí Thomase Garnera však visí otazník i letos. „Pokud nebude moci přijet, pak jej pojede Jakub Kocman,“ prozradil Popelka, podle něhož je Stretton v tréninku někdy až moc velký pohodář. „Občas ho musíme trochu zmáčknout. Ale když ho běhání baví, tak je to skvělý kůň a výjimečný vytrvalec. Čím delší dostih, tím je to pro něj lepší,“ vysvětlil Stanislav Popelka nominaci koně, kterému se poslední dva roky v závodech příliš nedaří.

Ani Stretton by však při letošní Velké pardubické nemusel být úplně bez naděje. Dostih totiž tentokrát postrádá užší okruh favoritů. „Startovní pole je nebývalé vyrovnané, reálnou šanci na vítězství má snad dvanáct koní, což tady už dlouho nebylo,“ upozornil sám trenér.

A co ti další?

Do hlavního dostihu se úspěšně kvalifikovali ještě další dva Popelkovi koně. „Bohužel Impal se zranil a od běhání si musí nějaký čas odpočinout. Mahonyho, který to ve Velké pardubické už dvakrát zkoušel, jsme se rozhodli nasadit do Ceny Labe,“ vysvětlil Popelka. V tomto druhém nejprestižnějším dostihu nedělního odpoledne se představí rovněž Zataro. „Dlouho léčil zranění a moc toho v závodech nenaběhal. Stejně jako zkušenější Mahony je to šikovný koník. Letos v září v jednom dostihu v Pardubicích skončil třetí a věřím, že může být velkým příslibem,“ představil trenér svého svěřence, který bude pro všechny soupeře velkou neznámou.

V Ceně Laty Brandisové pojmenované podle jediné vítězky Velké pardubické se představí výhradně klisny. Dvě z nich budou ze Srdéčka. „Apas Rocka byla letos druhá v polské Wroclavi, Ztracenka v minulosti už podobný dostih měla šanci vyhrát, ale postihly ji nenadálé zdravotní obtíže,“ poznamenal na jejich adresu Popelka, jehož poslední zástupkyní bude další kobyla Kornelia, jež vyběhne na trasu handicapu na 4 600 metrů.

Do Pardubic se tedy z prostějovského regionu vypraví stádo osmi koní. Přestože všichni z nich mohou uspět, je třeba mít na paměti, že dostihový sport umí být stejně krásný jako zrádný. „Naším hlavním cílem je, abychom se všichni vrátili zdraví. Pokud koně dobře zaběhnou a udělají tím radost nejen nám, ale i svým majitelům, bude to už něco navíc,“ uzavřel Stanislav Popelka.

KONĚ ZE SRDÉČKA V PARDUBICÍCH 2021

Velká pardubická steeplechase: Lombargini, Stretton

Cena Labe: Mahony, Zataro

Cena Laty Brandisové: Ztracenka, Apas Rocka

Memoriál kpt. Popplera: Lianel

Handicap na 4 600 metrů: Kornelia

 

Výsledky koní ze Srdéčka ve Velké pardubické:

2008 Hirsch 2. místo

2009 Mandarino 4. místo

Hirsch nedoběhl

2010 Mandarino 4. místo

2011 Mandarino 5. místo

2012 Mandarino nedoběhl

Nikas nedoběhl

2013 Nikas 2. místo

2014 Nikas nedoběhl

2015 Nikas 1. místo*

Modena 8. místo

2016 Nikas nedoběhl

2017 Universe of Gracie 6. místo

2018 Vicody nedoběhl

Universe of Gracie nedoběhl

2019 Stretton 2. místo

Mahony nedoběhl

2020 Stretton 8. místo

Mahony nedoběhl

 

Jakým číslům budeme fandit?

Startovní čísla pro 131. ročník Velké pardubické se Slavia pojišťovnou (10. října) byla slavnostně vylosována. Postaral se o to hrabě Francesco Kinský dal Borgo, potomek jednoho ze zakladatelů slavného dostihu Oktaviána Kinského. Dvěma zástupcům ze Srdéčka padla vyšší čísla. Lombargini se žokejem Janem Odložilem má 18 a Stretton s Jakubem Kocmanem v sedle bude mít 12.

„Z těch devatenácti koní to může vyhrát každý,“ poznamenal trenér Josef Váňa, který bude mít na startu hned tři zástupce, včetně dvou předchozích vítězů. Theophilos vyhrál v roce 2019, No Time To Lose v roce 2017. Letku doplňuje teprve šestiletý Mahe King s Janem Faltejskem. „Když naprší, bude pro mě z těch tří největší favorit No Time To Lose,“ komentoval otevřeně Váňa. „Na měkké půdě je schopný zaběhnout kvalifikaci i kratší tratě, ten podle mě bude favorit.“ V sedle bude mít Ondřeje Velka, se kterým vyhráli první kvalifikaci. Budou mít číslo 14. K favoritům patří i talentovaný Evžen s Jaroslavem Myškou. Budou mít číslo 2ů

To si přeje i Jan Odložil, který bude v sedle Lombarginiho, dalšího z kvalifikačních vítězů. „V kvalifikaci se mi hodně líbil, nadchnul mě. Distanc by neměla být problém, těším se, může zamávat pořadím,“ věří Odložil. 

 

STARTOVNÍ ČÍSLA VELKÉ PARDUBICKÉ 2021 SE SLAVIA POJIŠŤOVNOU

1 Vanesse – Jordan Duchene (Quartis-Zámecký vrch, trenér Pavel Vítek)

2 Evžen – Jaroslav Myška (Englicovi a Kulhánkovi, Štěpánka Myšková)

3 Kaiserwalzer – Patrick W. Mullins (DS Millenium, Jaroslav Brečka)

4 Casper – Daniel Vyhnálek (DS Pegas, Dalibor Török)

5 Theophilos – Josef Bartoš (DK iSport-Váňa, Josef Váňa)

6 Talent - Pavel Složil ml. (DS Kabelkovi, Hana Kabelková)

7 Dulcar de Sivola - Petr Tůma (DiJana Dobšice, Stanislav Kovář)

8 Mr Spex - Jan Kratochvíl (Lokotrans, Luboš Urbánek)

9 Player - Marcel Novák (Nýznerov, Lenka Kvapilová)

10 Hegnus - Lukáš Matuský (Ševců, Radek Holčák)

11 Paris Eiffel - Martin Cagáň (Lokotrans Slovakia, Ján Cagáň)

12 Stretton - Jakub Kocman (Nýznerov, Stanislav Popelka)

13 Star - Jaroslav Brečka (MPL Racing, Jaroslav Brečka)

14 No Time To Lose - Ondřej Velek (Paragan Horseboxes s.r.o., Josef Váňa)

15 Mahe King - Jan Faltejsek (Statek Blata Český ráj, Josef Váňa)

16 Beau Rochelais - Adam Čmiel (ALDRA GROUP – HABICH, Tamara Křídlová)

17 Sztorm - Sertash Ferhanov (Nýznerov, Grzegorz Wroblewski)

18 Lombargini - Jan Odložil (EŽ Praha a.s., Stanislav Popelka)

19 Vandual – Romain Julliot (VADUAL, Marián Štangel)