Už loni v srpnu začal proces s Ladislavem Kadlčíkem. Prostějovský hasič propadl hře na burze, kvůli čemuž má dlužit rekordních 120 milionů korun. Zatímco celá řada jeho klientů z řad spolupracovníků i známých si díky velkorysým úrokům přišla na pěkné peníze, na ty, kteří se přidali později, se už nedostalo. Rozsudek v celé věci však ani po více jak roce nepadl, nejdříve se tak stane začátkem letošního listopadu.

Zamiloval si svět finančních trhů. Vzrušovaly ho investice na burze. A snad i uvěřil, že je díky nim schopný vydělat opravdu velké peníze. Ve skutečnosti však katastrofálním způsobem přecenil své možnosti i schopnosti. Bohužel o svých vlastních iluzích dokázal přesvědčit velké množství lidí. Roky nafukovaná bublina však musela jednou splasknout. Stalo se tak už před pěti lety, kdy Ladislav Kadlčík musel policistům i sám sobě přiznat, že nejenže již není schopen dále lidem vyplácet slibované peníze, dokonce jim zřejmě ani nevrátí vše, co si vypůjčil.

Obžaloba bývalého hasiče už od loňského srpna viní z toho, že od celkem 229 lidí převzal peníze, přičemž jim smluvně sliboval roční úroky od 10 do 30 procent. Celkem tímto způsobem vybral přes 238 milionů korun. Podstatnou část z těchto peněz sice vrátil, zhruba 120 milionů však stále dluží a je jasné, že už je nikdy nesplatí.

„V tomto trestním řízení jsou hlavní líčení odročena na 3. až 5. listopadu vždy od 9:00 hodin,“ prozradila Večerníku tisková mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová.