Už několik minut před otevřením volebních místností v Prostějově i okolí se před budovami s volebními okrsky tvořily dlouhé fronty. Svoji volební povinnost si mezi prvními přišli splnit nejen senioři, ale také lidé mířící k volbám přímo ze zaměstnání.

 

„Sám jsem překvapen, kolik je tady už lidí. Zřejmě se na volby těšili a jsou nedočkaví,“ komentoval asi padesátimetrovou frontu před budovu ZŠ Dr. Horáka lídr kandidátky hnutí ANO v Olomouckém kraji Ladislav Okleštěk. Také on patřil společně se svojí manželkou mezi první voliče vůbec. „Není to nic podivného, už od půl druhé tu čekají senioři nebo přicházejí volit lidi hned z práce, aby to měli za sebou. A pak jsou tu mezi prvními i ti, kteří ještě dnes odjíždějí na chalupy a chaty. Vždyť je krásně,“ sdělila Večerníku členka volební komise na ZŠ Dr. Horáka.

Podobná situace nastala na ZŠ E. Valenty nebo také v Držovicích. „Tady je to tradice, už během úvodních hodin v pátek máme při každých volbách velice vysokou účast,“ lebedila si předsedkyně volební komise v Držovicích Jana Vrbová.