V novém domácím prostředí Národního sportovního centra PV se prostějovským volejbalistkám zatím opravdu daří. I zápas 5. kola UNIQA extraligy žen proti brněnským Šelmám tu dovedly do vítězného konce, přičemž neztratily ani sadu a potvrdily tím svůj velice slušný rozjezd do aktuální sezóny.

 

Hodně vyrovnaný a oboustranně plný nevynucených chyb dlouho byl zahajovací set. Téměř od začátku šel domácí tým do mírného vedení, jež trochu lepší mezihrou i útokem většinu času udržoval (6:3, 9:6, 13:11). Hostující družstvo sice dokázalo díky obraně dvakrát snížit na nejtěsnější rozdíl (6:5, 10:9) a posléze i vyrovnat (13:13), ovšem pak nastal velký zlom. Při servisu Michalíkové vyvinuly Hanačky zvýšený tlak všemi činnostmi, soupeřky vyrobily sérii hrubek. A po sedmibodovém trháku ze 14:14 na 21:14 bylo rozhodnuto, byť Jihomoravanky v závěru dotahovaly z 24:16 třemi získanými výměnami za sebou – 25:19 a 1:0.

Hned v nástupu do druhé části vékáčko znovu malinko odskočilo (2:0), leč tentokrát se Šelmy brzy vzepřely obratem z 3:1 na 3:4. Premiérově během střetnutí tak šly dopředu, když využily několika nepřesností i zaváhání v prostějovské defenzivě - 5:7. Převahu držely Boulovy svěřenkyně do stavu 9:11, načež se jemně rozhozené Čadovy girls herně zvedly. Pomohly si především řadou výborných zákroků v poli, z nichž přecházely do úspěšných zakončení, a vrátily se nahoru (12:11, 15:13). Brněnský soubor dokázal ještě srovnat na 17:17, leč vzápětí nastartoval mančaft VK volejbalové turbo, kterým utekl na klíčových 23:17. O chvíli později se měnily strany – 25:20 a 2:0.

Úvodní pasáž třetího dějství zpestřila další nálož dlouhých atraktivních výměn. Většinu jich vybojovaly pro sebe Fričová a spol., zásluhou toho otočily z 3:4 na 6:4. Nicméně průběh zůstával rovnocenný, naopak protiúder záhy zosnovala parta kolem ostřílené Mikyskové. Dobře zapodávala Faltínová, hanácká děvčata znejistěla nejen na příjmu a na svět přišla nová obrátka, tentokrát dost prudká - 8:11. Navíc domácí plejerky se z útlumu nemohly vymanit, jejich ztráta ještě víc narostla (11:16). A vypadalo to, že vyšší kvalitu nabravší dravé kočky si zbytek sady pohlídají. Lvice ze srdce Moravy však nejprve dotáhly (17:19), poté mocnou pětibodovou šňůrou otočily (z 18:21 na 23:21). Aby v dramatickém závěru dorazily častěji chybující protivnice třetím proměněným setbolem – 27:25 a 3:0.

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav ČADA –trenér VK Prostějov:

„Mám radost, že jsme vyhráli za tři body, s výsledkem jsem hodně spokojený. Byli jsme herně lepší, ale ve třetím setu začali víc chybovat a dost ztráceli. V koncovce nám soupeř pomohl zkaženými servisy, holky zabraly, bojovaly, nepříznivý průběh otočily. A třetí sadu i celý zápas dotáhly k dalšímu domácímu vítězství, čehož si cením. Také třetí důležité utkání na vlastním hřišti se nám povedlo zvládnout po výsledkové stránce na maximum.“

Ondřej BOULA – trenér Šelem Brno:

„Naše hra se oproti minulým zápasům zlepšila, ve všech třech setech jsme Prostějovu dlouho byli vyrovnaným soupeřem. Ale vždy, když skóre dospělo ke dvacítce, jsme měli několikaminutový výpadek a ten rozprášil naše šance na zisk nějakých bodů. Tohle mě mrzí, opakovaně nevydařené úseky před koncem každé sady zničily jinak solidní výkon týmu. Velká škoda, nesmíme se nechat jednou dvěma chybami takhle úplně rozhodit.“

 

UNIQA EXTRALIGA ŽEN ČR 2021/22 – 5. KOLO

VK Prostějov – Šelmy Brno

3:0

1. set:  25:19

2. set:  25:20

3. set:  27:25

Rozhodčí: Možnár a Hladišová. Čas: 1:35 hodiny. Diváci: 250.

Sestava Prostějova: Bajusz 2, Fričová 11, Kvapilová 12, Beránková 7, Michalíková 8, Löff 7, libero Stavinohová. Střídaly: Kožoušková, Smolková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Sestava Šelem: Mokrá 1, Pluhařová 2, Podhrázká 4, Mikysková 9, Komárková 15, Širůčková 5, libero Chevalierová. Střídaly: Nováková, Faltínová 10, Borovcová 1. Trenéři: Ondřej Boula a Markéta Chlumská.