Komu zachovali přízeň v parlamentních volbách voliči přímo v Prostějově? Po sečtení hlasů se ukázalo, že největší oblibu u voličů ve městě má hnutí ANO 2011. Prostějovští voliči tím dali o uplynulém víkendu zřetelně najevo vzkaz, který je pro našince hodně důležitý před komunálními volbami v roce 2022.

 

U Prostějovanů zvítězilo ve volbách do Parlamentu ČR hnutí ANO ziskem 28,78 % hlasu, což o 0,99 % převyšuje celostátní výsledek. Prostějované své sympatie vyjádřili i Ladislavu Oklešťkovi a Jaroslavu Faltýnkovi. Na druhém místě skončila koalice SPOLU se ziskem 25,26 % hlasu. Nutno podotknout, že v tomto případě voliči velice poctivě kroužkovali Petra Sokola, který se dlouho držel v naději na zisk poslaneckého mandátu. Na třetím místě v Prostějově skončila SPD, které voliči v odevzdali 13,62 % hlasu. „Okamurovci“ i díky popularitě lídra Radima Fialy tak „přejeli“ Piráty se Starosty, kteří ve zdejších volebních místnostech obdrželi pouhých 11,66 % hlasu. Prostějované pak dali šanci alespoň na malý úspěch ČSSD, které dali 5,14 % hlasu, sociální demokraté ale nakonec zůstali přede dveřmi sněmovny.

Žádné jiné strany či hnutí Prostějované svými hlasy do Parlamentu ČR neposlali. Pod hranicí pěti procent zůstaly Přísaha Roberta Šlachty (4,61 %), KSČM (3,52 %) a Trikolóra (2,59 %). Absolutně na pokraji zájmu skončil v Prostějově Volný blok (1,91 %), Strana zelených (1,05 %) nebo Moravané (0,46 %).

Co hlasování Prostějovanů v parlamentních volbách ukázalo? Podle názoru Večerníku jde o velmi silný vzkaz směrem ke komunálním volbám v příštím roce. Vedoucí pozici si drží hnutí ANO 2011 a hodně velkou přízeň má i ODS, která se v celostátní politice ucházela o hlasy společně s KDU-ČSL a TOP 09. Za rok tomu ale má být jinak. Zmíněné dva politické subjekty tak jsou už teď podle všeho výraznými favority komunálních voleb v roce 2022 v Prostějově. V závěsu bude SPD a středopravicové strany, zapomenout nelze na ve městě silné hnutí PéVéčko. Ale hlavní dotaz do příštích dvanácti měsíců zní: zvedne se alespoň na Hané v krizi se utápějící levice?

 

 

40 graf pv

 

Podrobné zpravodajství z víkendových voleb, exkluzivní rozhovory a výsledky z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 11. října, jako speciální příloha