Tohle obyvatele Studence štve! Přestože už více jak pět let platí na zdejší silnici zákaz průjezdu nákladních aut nad 12 tun, někteří z řidičů si s tím očividně hlavu nelámou. Přetížené kamiony ničí silnici, která už vyhlíží potřebnou opravu. Navíc jim tu u ní stále chybí chodník. Vedení obce o neutěšeném stavu komunikace ví, s občany již diskutovalo možné řešení. Jeho realizace je však otázkou několika příštích let.

Před lety trápilo Studenec, který je místní částí Čelechovic na Hané, velké množství projíždějících kamionů. Někteří z místních tehdy spočítali, že jich tu projede 80 za hodinu(!), mnohé z nich si přitom s dodržováním povolené rychlosti hlavu nelámaly.

Výraznou úlevu přinesly značky omezující průjezd vozidlům na 12 tun. Ty se tu objevily na začátku roku 2016, později byly doplněné o dodatkovou tabulku Tranzit. Přesto zákaz někteří z řidičů stále nedodržují. „Tenhle kamion se dřevem a tři podobné další tudy pravidelně projíždí. Bývají přetížené, odhaduji, že by navážily minimálně šedesát tun. Protijedoucí vozidla musí kvůli nim přejet až na kraj silnice, a to nemluvím o chodcích jdoucích po krajnici. Navíc devastují silnici, která už je tak v hodně špatném stavu,“ popsal Večerníku jeden z obyvatel Studence, který do redakce zaslal i výmluvnou fotografii.

Chceme vše řešit s krajem“

S celou záležitostí jsme se tedy obrátili na starostku Čelechovic na Hané, pod něž Studenec coby místní část spadá. „S žádným podnětem ohledně přetížených kamionů projíždějících Studencem jsem se od občanů v poslední době nesetkala. Navíc je třeba zdůraznit, že není v mé kompetenci tohle řešit. Je to záležitost Policie ČR,“ zareagovala pro Večerník Jarmila Stawaritschová s tím, že podobně je to také s nedodržováním rychlosti u vozidel jedoucích ve směru od Olšan. „Jezdí tudy hodně rychle, přestože je tu omezení na čtyřicet kilometrů v hodině,“ přiznala Stawaritschová.

Jinak si je starostka neutěšeného stavu silnice ve Studenci dle svých slov vědoma. „Letos v létě na toto téma proběhlo setkání s občany, na němž jsme představili studii, podle níž bychom vše v budoucnu komplexně chtěli řešit. Rádi bychom totiž, aby oprava průtahu Studencem byla spojena s vybudováním chodníku a odstavných ploch. Zatím však nemáme zpracovanou ani projektovou dokumentaci, na níž chceme spolupracovat s Olomouckým krajem, který silnici spravuje,“ nastínila čelechovická starostka, podle níž kámen úrazu spočívá v tom, že hejtmanství v současnosti nedává žádné peníze do oprav komunikací třetích tříd. „Pokud se vše zvládne do pěti let, budu ráda,“ uzavřela Jarmila Stawaritschová.