Olomoucký kraj chce i nadále pomáhat při obnově života v řece Bečvě, kterou loni zasáhla ekologická katastrofa. Hejtmanství se proto zapojilo do benefičního projektu s názvem Ryba pro Bečvu, v jehož rámci nakoupilo celkem 350 kusů vánočních ozdob ve tvaru rybek z dílny výrobního družstva IRISA ze Vsetína na Valašsku. Z každé prodané ozdoby putuje část peněz přímo na transparentní účet Českého rybářského svazu.

„Loňská událost na řece Bečvě se řadí mezi největší ekologické havárie v novodobých dějinách Olomouckého kraje. Nápad vsetínského družstva IRISA se nám líbil natolik, že jsme se rozhodli nakoupit ozdoby za přibližně třicet pět tisíc korun. Jako vánoční dárek je věnujeme našim partnerům. Jde o smysluplný projekt, jehož přidanou hodnotou je radost z dobrého skutku i ozdoby jako takové,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Netradiční vánoční ozdoby jsou vyhotoveny ve dvou barevných provedeních. „Jedna rybka má zelenou barvu, druhá je duhová. Jsou skleněné a vyrábíme je ručně,“ uvedl obchodní zástupce výrobního družstva Libor David.

Olomoucký kraj už letos podpořil Český rybářský svaz částkou dvě stě tisíc korun. Peníze směřovaly na úhradu nákladů vzniklých při loňské ekologické katastrofě na řece Bečvě, kdy kvůli jedu kromě ryb uhynuli také raci a další vodní živočichové.

Kromě pomoci s úhradou nákladů spojených s likvidací následků otravy se hejtmanství zasadilo o změnu i na poli legislativním. „Olomoucký kraj ve spolupráci se Zlínským a dalšími kraji shromáždil připomínky k novele vodního zákona, která má podobné události řešit. Jde především o to, aby bylo jasně stanoveno, jak mají příslušné orgány v případě krize postupovat,“ dodal Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.