Mezi Prostějovany velice oblíbená a hojně využívaná služba sdílených kol utrpěla v předchozích dnech vážnou trhlinu. Zatím neznámý poberta ukradl hned pětici bicyklů, které si lidé půjčují. Po pachateli už pátrá policie a za krádež mu hrozí až dva roky kriminálu.

„Během předminulého víkendu neznámý pachatel odcizil pět jízdních kol odstavených v Konečné ulici v Prostějově. Zloděj způsobil společnosti provozující zapůjčení kol škodu za pětašedesát tisíc korun. Policisté případ šetří pro přečin krádeže a pachateli v případě jeho zjištění hrozí až dva roky za mřížemi,“ prozradil Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Večerník získal reakce zodpovědných činovníků. „Tato situace nás určitě netěší, na druhou stranu naše služba toto riziko přináší a počítáme s ním. Naštěstí je Prostějov v tomto ohledu jedno z nejlepším měst, které v ČR provozujeme,“ konstatoval obchodní ředitel společnosti nextbike Lukáš Luňák. „Tak to je tedy špatná zpráva... Co k tomu říci, když už se kradou i sdílená kola, která využívá široká veřejnost, tak je v naší společnosti něco špatně. Nenacházím slov,“ vyjádřil se k případu Jiří Pospíšil, první náměstek primátora Statutárního města Prostějova.

Nahradí provozovatel ukradená kola? A kdy? „V Prostějově stejně, tak jako ve všech ostatních městech, máme právě pro tyto situace vytvořenou rezervu. Kola budou nahrazena tedy prakticky obratem,“ ujistil Luňák  a ihned přidal pozitivní novinku. Ztracené bicykly jsou ve spolupráci s městskou a státní policií dohledávány. „Již teď mám zprávu, že tři kola máme zpět, za což děkuji Městské policií Prostějov i jednomu z našich uživatelů, který nám dal tip,“ vzkazuje obchodní ředitel společnosti nextbike.

Jak se v takových případech dá postupovat? „Všechna naše kola jsou vybaveny GPS lokátorem, v tomto případě ovšem došlo ke zničení modulu, tak je pátrání obtížnější, ale i tak máme další nástroje, jak kola dohledat. Především díky spolupráci s již zmíněnou Městskou policií Prostějov, Policií ČR a také naši komunitou uživatelů, kterých je v Prostějově již více jak deset tisíc, máme návratnost poměrně dobrou a úspěšnou,“ uvedl Lukáš Luňák.