Poprvé od poloviny května se počet denně pozitivních případů na covid-19 přehoupl přes hranici tisíce. Pokračuje tak vzestupný trend, který hygienici zaznamenávají od počátku září. Stejně tak stoupá i počet hospitalizovaných s nemocí, kterých je už více než 300. Ve vážném stavu bylo na konci uplynulého týdne přes 60 osob. Ministerstvo zdravotnictví ČR však zatím vyloučilo další plošné nařízení. Reprodukční číslo dosahuje hodnoty 1,3, pro zpomalení by muselo být pod hodnotou 1.

Pandemie znovu nabírá na síle. Mezi nakaženými je většina neočkovaných, ale jsou mezi nimi i naočkované osoby. Podle odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky by mělo na konci října přibývat přibližně dva tisíce pacientů denně, což by byla pětina loňských čísel. Dále se však neočekává stejný nápor na nemocnice jako v předchozím roce především díky očkování, které má již dokončeno téměř šest milionů obyvatel. Nárůst probíhá také v Olomouckém kraji i prostějovském regionu.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se měla ještě v minulém týdnu sejít vláda a projednat případné zpřísnění opatření. To však vyvrátil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, podle kterého se stále jedná o pozvolné nárůsty.

V minulém týdnu vznikly také různé dohady, zda a jakým způsobem klesá účinnost dávek očkování. Odborníci na očkování nyní doporučují zkrátit interval pro přeočkování z osmi měsíců na šest. Zkrácení na půl roku pro osoby starší 18 let už schválila minulé pondělí také Evropská agentura pro léčivé přípravky. Lidé se sníženou imunitou mohou třetí dávku dostat již po 28 dnech.