Dlouho očekávané volby do Poslanecké sněmovny jsou minulostí. Což znamená, že je nyní čas na dvě věci: na dojednání nové vlády a na bilancování.

Čísla mluví vcelku jasně. Za vítěze se dá považovat kdekdo. Třeba hnutí ANO 2011. Po osmi letech ve vládě atakovat třicet procent? V České republice nevídané. Hnutí navíc výrazně neoslabilo a získalo těsně nejvíce mandátů. Za vítěze se dá označit ale i koalice SPOLU. Je velmi pravděpodobné, že složí novou vládu, získala více procent, než odhadovaly průzkumy. Navíc dvě ze tří stran koalice výrazně posílily a Petr Fiala se nejspíš stane novým premiérem. Vítězem je ale taky třeba Robert Šlachta. Vedl do voleb ani ne roční stranu. A získal desítky milionů na státním příspěvku za získané hlasy.

Jak už to ale bývá v mnoha ohledech, vše není jen o číslech, nýbrž i o úhlu pohledu. Fakta jsou sice jasná, interpretovat se však dají různě. Ano, vládní hnutí ANO sice vyhrálo. Jenže jeho vládní potenciál je v tuto chvíli nulový a Andreji Babišovi hrozí, že ztratí vliv. Koalice SPOLU sice zvítězila. Ovšem nyní se ale ve vládě bude muset domlouvat pět stran, nejvíce v historii České republiky. Navíc propadnuté hlasy vesměs patří výrazným odpůrcům těchto subjektů.

No a jsou proherci a proherci. Zatímco SPOLU nebo ANO nedopadly jen v některých ohledech nejlíp, jiné strany zažily katastrofu. Hodně hořkosti nyní prožívají Piráti, protože přišli o drtivou většinu mandátů, očekávání se nenaplnila. Ještě větší katastrofou dopadly volby pro komunisty a sociální demokraty. Optimistické prognózy jejich lídrů se nevyplnily. A strany nyní musí najít nejen lídra, hlavně však směr a přimět voliče k tomu, aby opětovně objevili smysl těchto stran. Jinak zaniknou. Průšvihem skončily volby i pro Zelené. Necelé jedno procento a padesát tři tisíc hlasů? Obrovské zklamání. A stejně i Volný blok nedosáhne na peníze od státu, čímž se dá předpokládat ryzí úpadek těchto dvou subjektů. Někde mezi je pak seskupení Trikolora-Svobodní-Soukromníci. Ani jim se vynaložené investice nevrátí a je otázkou, jestli přežije ale jeden z těchto tří subjektů.

Letošní volby byly zkrátka často označovány jako nejdůležitější v historii země. Nejdůležitější možná byly nejen pro zem, ale pro celou řadu politických stran a hnutí. Pro mnohé to možná jsou poslední velké volby vůbec… Poražených je totiž v těchto volbách více než obvykle.

 

Ohlédnutí za parlamentnímiu volbami, exkluzivní rozhovory a analýzy z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 18. října