Ještě před rokem to bylo pořádné doupě! Skupina nebezpečných feťáckých individuí se neoprávněně vloupala do bytu v městském domě v Rozhonově ulici u prostějovského nádraží, kde dříve tyto osoby přebývaly u dcery známého prostějovského aktivisty Ladislava Lakatoše. Po upozornění Večerníku zde Domovní správa bez váhání zasáhla. Zajímalo nás, jak se situace s odstupem času změnila. 

Magistrát vlastnilo v Rozhonově ulici u prostějovského nádraží dva domy. Nemovitost s popisným číslem dvě se podařilo před sedmi lety prodat, na jejím katastrofálním technickém stavu se však od té doby nic nezměnilo. O dům s číslem 12 stojící na rohu s Pražskou ulici nikdo seriózní zájem neprojevil.

Důvodem je zřejmě fakt, že by v něm drtivá většina pracujících lidí dlouho nevydržela. Nachází se zde celkem deset bytů, které byly ještě donedávna v dosti katastrofálním stavu. Navíc některé z nich zůstávaly prázdné. Slušní nájemníci se do nich hledali opravdu hodně složitě. Toho zneužívali faktičtí bezdomovci z řad některých cikánů, kteří se do opuštěných bytů stahovali. Vše vyvrcholilo zhruba před rokem, kdy se do jednoho z nich doslova vlámala tlupa feťáků, kterých se bojí i mnozí z řad cikánů.

Domovní správa Prostějov po oznámení Večerníku zjistila porušené pečetě a otevřené dveře do bytu. Téhož dne nechala vyměnit zámek a přepažit zárubně vchodových dveří. Po roce se vše mělo zásadním způsobem změnit k lepšímu. „Zrovna jsem se vrátila z poslední kontroly domu v Rozhonově ulici, kde byla v průběhu uplynulých třech měsíců provedena rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor. Na ní se finančně podílelo nejen město, ale i sami nájemníci, kteří hradili opravy zejména toho, co v minulosti sami poničili. Nyní to tam vypadá úplně jinak. V bytě je čisto, a to nejen od drog. Mám z výsledku celého projektu upřímnou radost,“ svěřila se nám Marie Hájková z Domovní správy Prostějov.

Nájemníky nyní tvoří členové rozvětvené rodiny Lakatošů, kteří se v Prostějově netěší úplně nejlepší pověsti. „Musím říct, že zejména s Vladimírem Lakatošem se mi spolupracuje velmi dobře,“ odvětila Hájková, jež dle vlastních slov celou záležitostí chce dokázat, že za určitých okolností lze se solidním úspěchem spolupracovat i s těmi, nad nimiž už většina lidí zlomila hůl.

Jak dlouho však zlepšený stav úrovně bydlení, stejně jako chování nájemníků v Rozhonově ulici vydrží, to ukáže teprve čas.