Obec na jihu Prostějovska Hradčany-Kobeřice hlásí novinku. Na zastupitelstvu se nedávno řešila budoucnost nakládání s odpadem. Výsledkem je hned několik změn, které brzy pocítí obyvatelé obce.

„Vypověděli jsme smlouvu s firmou Respono a už jsme oslovili firmy na zajištění svozu. Chtěli jsme, abychom měli větší přehled o každé domácnosti. Budou tam slevy a zavedený bonusový systém. Chystáme se měřit množství odpadu z každé domácnosti. Plus pytlový sběr plastu,“ prozradil Večerníku Lukáš Matějíček, místostarosta Hradčan-Kobeřic.

V jaké fázi nyní změna je? „Od nového roku by mělo nařízení platit. Nyní probíhá výběrová soutěž. Chceme každopádně přejít na systém, abychom pokud možno splňovali zákonné limity. A aby lidé neplatili za odpady tolik, co by platili, kdybychom tohle nezavedli,“ dodal starosta asi čtyřsethlavé obce.

Její obyvatelé už nedávno vyklízením lokality Na Skale ukázala, že jí životní prostředí není lhostejné. Místní se pak tradičně podílí ve velkém počtu na akci Ukliďme Česko. „Chceme zároveň všechny donutit, aby víc třídili. Někteří tedy třídí už nyní dost, někteří méně a někteří bohužel vůbec,“ posteskl si místostarosta.