Světová energetická krize se nevyhnula ani České republice. Zvýšení cen za dodávky energie vzrostl na cifry, jaké nikdo ještě před pár měsíci neočekával. Jako první to schytala společnost Bohemia Energy, která nechala na pospas dodavatelům poslední instance a lidé se teď snaží ze všech sil sehnat novou ideálně co nejvýhodnější nabídku u konkurence, i když musí počítat s jednoznačným zdražením a sáhnout si tak hlouběji do kapsy, než byli zvyklí.

V současné krizi se však také velmi rozjela i řada „šmejdů“, kteří se snaží přesvědčit své potenciální klienty na podepsání smlouvy za výhodné ceny, jenže to může mít řadu háčků a v této složité situaci se to jinak, než hyenismem nazvat nedá.

O energii samozřejmě nepřijde nikdo z klientů zkrachovalých dodavatelů, ale během dalších šesti měsíců si každý musí najít nového stálého dodavatele. A nyní je opravdu důležité dávat si pozor a řešit nové smlouvy opravdu uvážlivě. Kromě velkých dodavatelů je tu stále řada menších, ale také řada podvodných, kde se kromě průvanu v peněžence nedočkáte ničeho. Ne, že by tu tito „šmejdi“ dříve nebyli, ale takové globální potíže jim jenom přihráli na smeč. Teď je tak opravdu důležité dobře vše promyslet a tyto smeče případně včas zablokovat.