S několikadenním předstihem před významným státním svátkem věnovalo Městské divadlo v Prostějově svým abonentům bonus v podobě velkolepého koncertu Moravské filharmonie Olomouc. Pod taktovkou dirigenta Jakuba Kleckera zazněly v sobotu večer z pódia během dvouhodinového vystoupení slavné melodie z československých filmů. Diváci, kteří zcela zaplnili hlediště prostějovského divadla, si vyslechli známé melodie od Luboše Fišera, Zdeňka Lišky, Petra Hapky a také od legendárního skladatele i filmové muziky Karla Svobody.

 

Moravská filharmonie Olomouc vznikla v roce 1945 a patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Po dobu svého působení funguje jako centrum hudebních aktivit v celém kraji. A v sobotu večer tito skvělí muzikanti zavítali do Prostějova, aby se předvedli divákům s koncertem věnovaným výročí vzniku samostatného Československa 28. října 1918. První skladba sobotního představení možná překvapila, ale vzhledem k významu těchto dní byla pochopitelná. Moravští filharmonici nejdříve zahráli českou a poté slovenskou hymnu. Diváci v sále prostějovského divadla automaticky povstali a u některých z nich se v očích objevili slzy. „Chtěli jsme tímto připomenout těm mladším generacím, že Slovensko bylo součástí našeho státu plných 75 let,“ uvedla moderátorka koncertu Natálie Tichánková. Ta pak divákům představila program, který bezprostředně po národních hymnách následoval. Do představení také dokázala vtáhnout diváky, kteří podle slovních indicií ze známých filmů hádali jejich názvy.

Poté se již ale naplno rozezněly tóny skladeb z československých filmů. Od skladatele Luboše Fišera zahráli Moravští filharmonici melodie z filmů Tajemství hradu v Karpatech, Pozor, vizita, Zlatí úhoři, Vlak dětství a naděje, Smrt krásných srnců a také z legendární Babičky. Od Zdeňka Lišky zazněly tóny z filmů Tam na konečné, Dým bramborové natě a Spalovač mrtvol. Další směs filmových melodií zazněla od skladatele Petra Hapky a diváci si vyslechli melodie ze snímků Krakonoš a lyžníci, Holky z porcelánu, Páni kluci a Léto s kovbojem.

Vyvrcholením koncertu Moravské filharmonie Olomouc byla předvedená suita z pohádky Tři oříšky pro Popelku od legendárního českého skladatele Karla Svobody.