Jakmile se v sobotu setmělo, už ze zámecké zahrady v Čechách pod Kosířem bylo slyšet podivné zvuky. Za normálních okolností by kvílení vlkodlaků, nářky sebevrahů nebo štěkot vzteklých psů běžné smrtelníky odradily se na zámek byť jen podívat. Přesto k němu mířily davy návštěvníků a hlavně malých dětí. Vždyť se zde konaly tradiční Strašidelné prohlídky, o které i nyní byl enormní zájem ze strany veřejnosti. Organizátoři již předem dávali vědět, že všechny půlhodinové turnusy jsou předem vyprodány! Večerník se musel do dveří doslova protáhnout...

Strašidelné prohlídky zámku v Čechách pod Kosířem si návštěvníci mohli v pátek i v sobotu užít od osmnácté do jednadvacáté hodiny, jednotlivé turnusy po dvaceti lidech byly pouštěny do komnat zámku po patnáctiminutových intervalech.

Hned v první místnosti čekal návštěvníky „zombík“ malíř Josef Mánes, který pak děti i dospělé provázel všemi zámeckými komnatami. A v každé z nich číhala strašidla. „Ja chaču těbja sežrat,“ vylekala malou holčičku ježibaba z Mrazíka. Dítka se pak tulila do náručí rodičů i ve chvíli, kdy je chtěla vysát upírka, do pytle hodit klekánice nebo utančit nestoudné rusalky. Ovšem objevili se i malí hrdinové, kteří by se upírkou nechali unést do zámeckého sklepení nebo uštknout hadem, kterým mávala smrtka z pražského orloje. Děti i dospělí si prohlídky užívali, obzvláště když se do strašení často zapojil i Josef Mánes. „Jsem prokletý, ani nevím, jestli stále žiji, nebo jen vidím přeludy,“ pravil Mánes.

Akce se vydařila a mnozí návštěvníci si před nebo i po prohlídkách zámku prošli rovněž ztemnělou zahradu. „Strašidelné prohlídky pořádáme už od znovuotevření zámku, tedy od roku 2016. Samozřejmě s výjimkou loňského roku, kdy to nešlo kvůli covidové pandemii. Je to jedna z nejpopulárnějších akcí, co na zámku organizujeme,“ přivítal Večerník kastelán zámku v Čechách pod Kosířem Martin Váňa. Ten vzápětí potvrdil, že o sobotní strašidelné prohlídky byl již dlouho dopředu enormní zájem. „Zámek je relativně malý a návštěvy chodí po čtvrthodinových intervalech na třicetiminutová představení. Zájem byl tak velký, že už několik dní předem jsme jednotlivé turnusy měli vyprodané a ani zdaleka jsme nemohli uspokojit všechny. A určitě bychom nemohli vyhovět dalším zájemcům, i kdybychom dobu prohlídek prodloužili třeba o další dvě hodiny,“ pokrčil rameny kastelán, který vzápětí Večerníku už těsně před začátkem akce prozradil, čím organizátoři v sobotu návštěvníky překvapili. „Jak zámecká zahrada, tak rovněž celý interiér zámku jsou nasvícené pouze svíčkami, což už samo o sobě vytváří strašidelné prostředí a neobvyklé kouzlo. To vše je doplněno o hrané kostýmované scénky, které už tradičně vychází z historie našeho zámku. A z osobností, které tady žily. Nebo z postaviček z pověstí, které se zdejším regionem nesly. Nesnažíme se tedy většinou inspirovat náměty z nějakých známých pohádek či hororů. Jde o naši vlastní režii a na vše tady máme vynikající edukační pracovnici, režisérku a scénáristku Lenku Faltýnkovou. Jde o strašidelné a také humorné představení sestavené tak, aby se pobavili vedle dětí i dospělí,“ popsal Martin Váňa.

Jak navíc kastelán informoval Večerník, letos se uskuteční na zámku v Čechách pod Kosířem ještě dvě velkolepé akce. Na konci listopadu půjde o rozsvícení vánočního stromu a v prosinci jsou v plánu adventní prohlídky zámku.