Revitalizace náměstí, jeden z investičních dluhů z dávné minulosti, se možná v brzké době podaří smazat. V Konici totiž od dřívějších slov dochází k činům. Ještě nedávno přitom byla k budoucnosti náměstí zpracována pouze studie. Nyní už se ale věci hýbou. A městský úřad tak může zanedlouho oznámit další důležitý krok v cestě za nejdůležitější stavební akcí desetiletí.

„Náměstí je ve fázi, kdy se dokončují sítě projektové dokumentace. Minulý týden jsme měli kontrolní den a projektová dokumentace je před dokončením,“ prozradil Večerníku v pátek 29. října starosta města Michal Obrusník.

Podmínkou výstavby je udělení dotačního titulu. Ten může celkově dost ovlivnit i podobu investice. „Čekáme, kdy vypadnou pravidla iRopu, abychom případně ještě zareagovali, dokud je čas. Z toho panuje trochu nervozita, aby to bylo dostatečně modré, zelené a chytré – a vše vyhovovalo pravidlům. Jakmile vypadne výzva, budeme nachystaní požádat o dotaci,“ objasnil poměrně složité procesy vedoucí ke kýženému cíli starosta města.

Co si ale pod zelenou a modrou představit? Zeleň je v tomhle případě jasná, i nyní se Konice na náměstí chlubí kromě mnoha dlažebních kostek také vzrostlou vegetací. A stejně tak je zde kašna. V budoucnu by ale mělo „modré“ přibýt. „Jedná se o vodní prvek, ale i o zadržování vody v krajině. Je potřeba, aby voda dopadnuvší na náměstí vsakovala. Což není stoprocentně možné, neboť Konice je postavená na skále. Takže další variantou jsou nádrže zadržující vodu a z těch by měla být závlaha k zeleni na náměstí,“ prozradil plány Michal Obrusník.

Při blížící se chvíli, kdy bude hotový projekt, je pak nasnadě otázka rozpočtu. V případě kompletní rekonstrukce totiž nepůjde o statisíce ani jednotky milionů korun. „Nejsem schopný teď říct přesnou částku. Ceny práce i stavebních materiálů jsou nevyzpytatelné. Ale původně jsme uvažovali, že se vejdeme do sedmdesáti milionů, ovšem vzhledem k tomu, co se děje na stavebním trhu, tak bůhví…,“ povzdechl si konický starosta.

Pokud se ale podaří projekt završit dle, mohla by začít soutěž o dodavatele stavby a příští rok následně dojít k zahájení stavby.