V loňském školním roce se děti poprvé přesunuly do nové, moderní mateřské školy. V současnosti však obec řeší, co bude nadále s momentálně nevyužívanými budovami bývalé školky. Rada obce nechala proto zpracovat tři architektonické studie řešící možnosti budoucího využití, načež obyvatelé k nim mohli vyjádřit svůj názor a vybrat jednu ze tří variant, případně přidat i další možnosti v rámci ankety, která probíhala zároveň s volbami do Poslanecké sněmovny. Mohli tak činit až do 15. října. Zastupitelstvo obce se bude tímto tématem zabývat na svém prosincovém zasedání.

 

 S největší pravděpodobností budou zastupitelé obce vybírat jednu ze tří variant, které si rada obce nechala zpracovat. V prvním případě by se jednalo o rekonstrukci obou budov na byty. Zde je pak ještě ve hře, zda by se v rámci druhé budovy vytvořily byty pro seniory nebo sociální. Ve druhé variantě by se rekonstrukce týkala pouze první budovy a druhá by byla zdemolována. Ve třetí z eventualit budoucí podoby prostoru je, že by se demolice týkala obou budov a na takto uvolněném místě by vznikl park.

Z předložených možností vybírali v rámci ankety i obyvatelé. „Před rozhodnutím zastupitelstva obce jsme chtěli dát prostor také obyvatelům a zjistit, jaký názor převládá u nich ohledně budoucího využití, a mít tak nějakou zpětnou vazbu ještě před rozhodnutím. Kromě zpracovaných návrhů mohli obyvatelé sami přijít s něčím dalším, žádný výraznější plán se ale neobjevil. Mohu zatím prozradit, že u místních zvítězila třetí varianta, a sice demolice obou budov. Zájem ze strany občanů pro nový park byl poměrně velký,“ prozradil Večerníku starosta obce Petr Kouřil.

Finální rozhodnutí bude ovšem na zastupitelstvu obce. To by se mělo tímto tématem zabývat na svém zasedání 14. prosince. Zda dojde k rozhodnutí hned po diskusi, se dá jen spekulovat. Během příštího roku by už však obec chtěla řešit všechna potřebná povolení. „V roce 2022 bychom chtěli projektovat, ať už se jedná o územní plány, stavební povolení, nebo výběr demoliční firmy. Projekt určitě nějaký čas zabere, a v rámci možných dotačních titulů by se dalo něco získat. Ve variantě bytů jsou možností pouze ty sociální, ale domnívám se, že jich máme v současné době dostatek. Další dotační tituly v rámci bydlení bývají pro obec nevýhodné. Pokud by se jednalo o demolici a následné vybudování veřejného prostranství, tak i zde by se dalo využít dotací. Všechny by nyní měly být v průběhu současného období do roku 2027,“ nastínil strategické záměry určický starosta.

V rámci investic by tak právě třetí varianta byla také tou nejlevnější. „Nechali jsme si vypracovat i odhadované ceny, které jsou volně dostupné na stránkách obce. Jedná se však samozřejmě pouze o odhad a finální cena se může oproti ní lišit,“ dodal závěrem Kouřil. Se stále se zvyšujícími cenami se tak určitě bude muset počítat zřejmě s vyšším rozpočtem.