Po ročním půstu zaviněném pandemickou situací došlo letos k zásadnímu rozhodnutí vedení města. Přestože i v těchto dnech jsou okolnosti kolem nákazy covid-19 hrozivé, radní i tak rozhodli o otevření provozu mobilního kluziště před budovou muzea na náměstí T. G. Masaryka. A uplynulý pátek odpoledne došlo k jeho slavnostnímu otevření, byť podmínky nebyly zrovna příznivé. Prvním bruslařům vadila špatná kvalita ledu a také absence stánkařů, kteří zde podle původních plánů magistrátu měli prodávat punč a další občerstvení.

V pátek 5. listopadu o půl čtvrté odpoledne byl provoz mobilního kluziště v Prostějově slavnostně zahájen. Už desítky minut předtím se však podél mantinelů vytvořily fronty dychtivých bruslařů čekajících na okamžik, kdy budou moci vjet na ledovou plochu. Zahajovací program obstaraly tradičně krasobruslařky svými individuálními i kolektivními vystoupeními, za což sklidily potlesk diváků i uznání představitelů města.

„Nakonec jsme přistoupili k tomu, že i přes zhoršenou pandemickou situaci otevřeme po roce odmlky mobilní kluziště právě v tento čas. Myslíme si totiž, že sportovat venku je hodně důležité. Samozřejmě všichni víme, že se nám covid-19 zase vrátil a naše město je na tom v rámci celé republiky úplně nejhůř. Ale my si přesto všechno myslíme, že venku se sportovat má. Přeji vám všem, abyste si bruslení užili, a věřím, že koronavirus všichni překonáme a budeme zdraví,“ uvedl ve slavnostním proslovu František Jura, primátor Prostějova. „Já bych chtěl poděkovat členům klubu Kraso-bruslení Prostějov za nádherné zahájení a říkám, že tento klub bude město vždy podporovat v jeho činnosti,“ dodal první náměstek primátora Jiří Pospíšil, který byl slavnostnímu zahájení provozu mobilního kluziště také přítomen společně s kolegyní Miladou Sokolovou.

Vzápětí na ledovou plochu vjeli první bruslaři z řad veřejnosti a kluziště se brzy utěšeně zaplnilo. Prvním návštěvníkům této atrakce ale kalily radost dvě skutečnosti. Na tu první upozornila sama Martina Drmolová z Kulturního klubu Duha, která zahájení provozu kluziště moderovala. „Výroba ledu byla kvůli sluníčku a vyšším teplotám složitá, proto je zatím jeho vrstva slabá a poměrně nekvalitní. Prosím všechny bruslaře, aby byli opatrní, obzvláště u mantinelů je zpočátku led velice slabý. V dalších dnech už ale bude všechno v pořádku a kvalita se výrazně zlepší,“ vzkázala Drmolová.

Druhou záležitostí, která negativně ovlivnila zahájení provozu mobilního kluziště, byla absence dvou stánků s občerstvením, které lidem vedení města slíbilo. „Ve čtvrtek ráno jsme se rozhodli, že vhledem ke špatné pandemické situaci tyto stánky s punčem a dalším občerstvením u kluziště zatím neotevřeme. Prostějov je městem s největšími přírůstky pozitivně testovaných osob a bylo by nebezpečné, abychom tuto neblahou věc ještě vyhrocovali. Jakmile to ale situace dovolí, stánky v provozu budou také,“ objasnil Večerníku Jiří Pospíšil, první náměstek primátora Prostějova, kterého jsme se ještě zeptali, zda vedení města nemá obavy, že vzhledem k neutěšené aktuální situaci s koronavirem nebude muset dojít i k uzavření kluziště. „Samozřejmě s něčím takovým už musíte počítat vždycky, ale nezáleží to na nás. Pokud ale vláda rozhodne o drastických protiepidemických opatřeních jako například vloni, budeme se muset podřídit. Ale já skálopevně věřím, že na náměstí budeme bruslit až do 9. ledna podle původních předpokladů,“ vyjádřil se Pospíšil.