Lepší něco než nic. Přesně tohle si řekli pořadatelé lampionového průvodu konaného pod názvem Posviťme si na strašidla z řad místních dobrovolných hasičů v Doloplazech. Oblíbenou akci, na kterou přede dvěma lety dorazilo v doprovodu rodičů zhruba šest set dětí, se letos opět rozhodli zrušit. Na jejím půdorysu však uplynulou sobotu 6. listopadu zorganizovali alespoň Strašidelnou stezku, která v chladném podzimním večeru bavila všechny malé i velké účastníky. Nechyběl mezi nimi ani PROSTĚJOVSKÝ Večerník. 

Akce Posviťme si na strašidla má v Doloplazech dlouholetou a úspěšnou tradici. Účastní se jí nejen drtivá většina místních dětí, ale v doprovodu rodičů se na ni i s lampiony, baterkami a dalšími svítidly vydává také drobotina ze širokého okolí. Cesta lemovaná zapálenými svíčkami tradičně vede od místního zámku ve směru ke čtyřem zdejším rybníkům. Vše končí záchranou Bílé paní uvězněné v propracovaném pekle. „Loni jsme museli akci kvůli covidu zrušit, letos jsme se ji rozhodli výrazně pozměnit. Po konzultaci s hygienou jsme zrušili peklo v uzavřeném sklepě a omezili i stánky s občerstvením. Bylo nám řečeno, že jednotlivá stanoviště strašidelné stezky můžeme zachovat,“ prozradila Večerníku Žaneta Hrubá z pořádajícího SDH Doloplazy. 

Díky tomu děti mohly v okolí vesnice potkat nejen Lucifera se zástupem čertů, ale také hastrmanský pár, víly bludičky, Shreka i s Fionou, Ježibabu z perníkové chaloupky či celou skvadru nebezpečně vyhlížejících zombíků. U všech splnily nejen dané úkoly, ale často i bobříka odvahy. Ostatně jeden obzvláště děsivý bubák zcela nekontrolovaně poletoval mezi jednotlivými stanovišti. „Stezka se mi moc líbila, občas jsem se trošku bála, ale dalo se to zvládnout. Akorát jsem nechápala jednu věc. Jak je možné, že jsme na hrázi rybníka s hastrmany chytali ryby, když mi táta říkal, že je tu rybolov zakázaný,“ zhodnotila uplynulé dění pro Večerník Veronika, jedna z malých účastnic.

Organizátoři byli spokojeni s tím, že i navzdory nejrůznějším virovým onemocněním byl zájem ze strany návštěvníků více než solidní. „Pokud bychom to úplně odpískali, tak by to hodně natěšených dětí i jejich rodičů mrzelo. Na druhou stranu jsme rozhodně nechtěli nijak přispět k šíření nákazy a tomu celou akci také přizpůsobili,“ vysvětlila Žaneta Hrubá, která za spolupráci poděkovala všem členům SDH Doloplazy i jejich příbuzným a přátelům. „Za podporu také děkujeme obci a všem, kteří dorazili, protože jinak by to opravdu nemělo cenu dělat,“ uzavřela Hrubá.

Posviťme si na strašidla není jedinou akcí v režii SDH Doloplazy. Tou příští by měl být tradiční ples v místním kulturáku, nad jeho případným konáním se však dle hasičů v tuto chvíli vznáší z důvodu koronavirové pademie otazník.