Pro nerozhodnuté studenty je nabídka studijních oborů v Prostějově poměrně široká, a tak se nelze divit, když mnohdy nevědí, kterou školu vybrat. Možností je opravdu hodně. V úvahu přicházejí čtyřletá gymnázia, střední školy i střední odborné, ale i řada klasických profesí zakončených výučním listem. Své si tu tak najdou budoucí vysokoškoláci, milovníci ekonomie, technických oborů, ale také ti, kteří mají šikovné ručičky.

Budoucí vysokoškoláci mohou skočit po gymnáziu. Neztratí se však ani zájemci o ekonomii a podnikání, zde mají na výběr studenti hned z vícero možností. Využít tak mohou Obchodní akademie s dlouholetou historií i mladé, soukromé školy jako SOŠPO nebo jako Artecon. Obě soukromé školy toho však nabízejí daleko více. Artecon vyučuje například grafický či módní design, také ale krejčovství, klasický obor dřívějších časů v Prostějově. SOŠPO zase nabízí turistický či sportovní marketing nebo mezinárodní obchod. Veřejným právem zase své studenty do budoucích profesí provede další ze soukromých škol TRIVIS.

Nespočet možností pak nabízí Střední škola polytechnická. A to nejen analýzu potravin či její přímou výrobu, studenti mohou projít průpravou také ve všech možných povoláních týkajících se stavebnictví. Od zedníka přes tesaře až po truhláře. V nabídce naleznete i možnosti mechanika; zda raději osobní auta, či třeba zemědělské stroje, to už je jen na vás. Automechanika nabízí také střední škola automobilní, kterou doplňuje kadeřnictví.

Talentové zkoušky vás pak neminou při přihlášce na Střední školu designu a módy, kde si můžete vybrat z oborů design interiéru či multimediální tvorba. Široké spektrum doplňuje „zdravka“, kde se na své budoucí povolání připravují praktické sestry.

Neschází ani „průmyslovka“ v Lidické ulici, která studenty vyškolí pro práci ve strojírenství i elektrotechnice. Na výběr je i mezi čtyř- a tříletými obory. Střední odborná škola a učiliště na náměstí E. Husserla pak láká na další tradiční řemesla, tentokrát zaměřená spíše do potravinářského průmyslu, zde si tak každý ze studentů může vybrat z řady oborů.

Celkový počet škol a oborů, které se na nich dají studovat, je nemalý, rozhodně se nedá mluvit o tom, že by žáci základních škol neměli z čeho vybírat.

BURZA ŠKOL vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 8. listopadu