Podzimní část letošní sezóny orientačních běžců zahájila na Prostějovsku a Olomoucku. A to hned čtyřnásobně. O víkendu 4. a 5. září byl na programu závod Světového žebříčku a Český pohár na klasické i na krátké trati.

Nejdříve se zhruba pětistovka závodníků utkala v Kladkách, kde po absolvování náročných kopcovitých tratí našla skvělé zázemí v tamním lyžařském areálu. „Jsme velice rádi, že místní sokoli i hasiči nám pomohli s občerstvením účastníků a přispěli tím k výborné i pohodové atmosféře celé akce. Vše potřebné k závodu – tedy mapy, tratě i zabezpečení – jsme totiž museli nachystat během dvou měsíců. Z důvodu odstraňování kůrovcové kalamity došlo k přesunutí z původně plánované lokality u Malého Hradiska,“ prozradil ředitel klání Dušan Vystavěl z pořádajícího oddílu SK Prostějov.

„Do Kladek dorazili orienťáci pěti zemí, kromě Česka ještě ze Slovenska, Polska, Maďarska a Německa. Vítězství v nejprestižnějších elitních kategoriích si odvezli reprezentanti ČR Tereza Čechová a Tomáš Křivda,“ navázal Vystavěl.

A jak se dařilo zástupcům prostějovského regionu? Nejlepšího umístění dosáhl konický Jindřich Beneš (11. ve starších dorostencích), svým výsledkem nezklamala ani Michaela Černochová ze Sokola Plumlov (23. mezi staršími dorostenkami). V doprovodném závodě krajského žebříčku triumfovala v kategorii mladších žákyň Eliška Hýblová z SK Prostějov.

V neděli se aktéři přesunuli do Valchova, kde se běželo v mírně svažitém terénu krásně průběžného lesa plného borůvek. Na ty ale soutěžící neměli ani pomyšlení, neboť závody byly velmi vyrovnané a často rozhodovaly pouhé sekundy.

Mezi elitou mužů a žen vyhráli Denisa Kosová a Vojtěch Král. Z orientačních běžkyň a běžců reprezentujících náš region se nejvíce dařilo Ondřeji Vystavělovi, který ve druhé nejvyšší kategorii mužů obsadil výbornou druhou příčku. Bronzová mezi mladšími žákyněmi skončila jeho oddílová parťačka z SK Prostějov Eliška Hýblová. A díky maximálnímu nasazení i perfektní práci celého sedmdesátičlenného organizačního týmu se mezinárodní sportovní podnik opět velmi vydařil, účastníci z celé České republiky i blízkého zahraničí odjížděli navýsost spokojeni.

„Náš velký dík patří také vlastníkům lesa, kteří umožnili závody uspořádat. Konkrétně jde o státní podnik Lesy ČR a společnosti Bouzovské lesy i Mensdorf-Pouilly holding. Velice nám pomohla rovněž finanční podpora statutárního města Prostějov a Olomouckého kraje. Též jsem velice rád, že záštitu nad akcí převzala senátorka Jitka Chalánková, která osobně odměnila medailemi ty nejlepší,“ dodal šéf prostějovských orienťáků Dušan Vystavěl.

To však ještě nebyl konec špičkových závodů tohoto sportu na území Olomouckého kraje. Série pokračovala 6. a 7. září Akademickým mistrovstvím ČR ve sprintu a na krátké trati. Sprint proběhl přímo v Olomouci v místní části Neředín, kde závěry tratí vedly kampusem Univerzity Palackého, jež byla hlavním pořadatelem Českých akademických her. Úterní krátká trať pak měla cíl na lyžařské sjezdovce v Hlubočkách. Z Prostějovska se zúčastnilo celkem šest akademiků a nejvíce se dařilo Ondřeji Vystavělovi, který obsadil v obou závodech shodně osmé místo.

A sezóna orientačních běžců pokračovala i v dalších týdnech. O tom ale zase až někdy příště...