Začíná opravdu přituhovat. Pátá vlna koronaviru zasáhla naplno i prostějovské základní školy. A to v takové míře, kterou od začátku pandemie na jaře loňského roku nepamatujeme. Podle statistiky ze čtvrtka 11. listopadu, kterou Večerník obdržel od náměstka primátora pro školství v Prostějově Jana Krchňavého, bylo k tomuto datu 143 žáků základních škol nakaženo virem covid-19 a celkem 31 tříd uzavřeno a posláno do karantény!

Největší problémy s nákazou mají na ZŠ Dr. Horáka, která uprostřed minulého týdne vykazovala 16 tříd v karanténě a zhruba padesát nakažených dětí. „Situace u nás dospěla až do té míry, že nakaženi jsou nejen žáci, ale i učitelé. Po dohodě s hygieniky jsme byli nuceni uzavřít celý druhý stupeň a přešli jsme na distanční výuku. První stupeň funguje i nadále, přestože rovněž tady máme čtyři třídy uzavřené a žáci i neočkovaní učitelé jsou v karanténě. Tento stav bude přetrvávat ještě celý příští týden, ale jsem přesvědčena, že od pondělí 22. listopadu se děti i členové pedagogického sboru opět vrátí do školy. Naštěstí všichni vykazují jen lehké příznaky nákazy covid-19,“ sdělila Večerníku Petr Rubáčová, ředitelka ZŠ Dr. Horáka v Prostějově.

S pandemií se potýkají také na dalších prostějovských školách. Nejlépe jsou na tom na ZŠ E. Valenty, kde ke čtvrtku minulého týdne měli pouze dva nakažené žáky a ani jednu uzavřenou třídu.

Večerník zajímalo, zda neblahá situace vede k tomu, že opět hrozí distanční výuka, k čemuž ostatně už nyní sáhli na druhém stupni ZŠ v ulici Dr. Horáka. „Z ministerstev slyšíme pouze to, že se školy zavírat nebudou. Ale situace nejen v naší republice, ale v celé Evropě nabývá na závažnosti. Je na odbornících určit, kdy a jaká opatření by měla vejít v platnost. Za mě jen obrovské přání – ať už se školy zavírají jen na prázdniny,“ svěřil se Jan Krchňavý, náměstek primátora pro školství v Prostějově, který se také zmínil o testování školních dětí. „Testování na základních školách proběhlo dvakrát od začátku školního roku. O dalším testování bude rozhodnuto s ohledem na závažnost postupu epidemie státními orgány. Nicméně poslední veřejná prohlášení ukazují na to, že plošná testování nebudou prováděna,“ uzavřel prozatím tuto problematiku Krchňavý.

 

situace s nákazou covid-19 na prostějovských školách k 11. 11. 2021

škola                                       počet tříd v karanténě            počet nakažených žáků

ZŠ Jana Železného                 2 a ½                                      10

ZŠ Dr. Horáka                        16                                           50

RG ZŠ Otto Wichterleho       3                                             20

ZŠ Kollárova                         1                                             13

ZŠ Melantrichova                  1                                             27

ZŠ Palackého                         6                                             20

ZŠ Valenty                             0                                             2

ZŠ Majakovského                  1 a ½                                      1

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 15. listopadu