Po každé pracovní rutině nebo i v mezičase naše tělo i mysl ocení odpočinek. Pokud je to navíc formou cvičení a můžeme tak posílit své tělo, uděláme jedině dobře. Jednostranné pohyby v zaměstnání nejsou pro nás dobré, proto si najděte denně pár minut na cvičení a uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe, navíc zabráníte špatnému držení těla a z toho plynoucím problémům. Mimo jiné uvolníte i stres a napětí. Přitom není potřeba hned chodit do posilovny. Pojďme tedy na to, dnes se opět zaměříme na posílení spodní části břicha...

 

1. Jako první je potřeba se vždy rozcvičit. Rozcvička je základ a měla by předcházet úplně každému cvičení. Následně si pusťte nějakou oblíbenou hudbu a můžeme začít. Položíme se na břicho, napneme ruce, postavíme se na špičky, vyrovnáme záda, stáhneme břicho, lopatky a hlava jsou v prodloužení těla (viz. foto). Nyní se od břicha začneme pomalu nadechovat. Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

2. Tímto cvikem posílíme celé tělo, vnitřní stabilizační systém a spodní část břicha. Kolena střídáme a přitahujeme mezi ruce. Tělo držíme po celou dobu maximálně zpevněné, záda se neprohýbají, hlava se příliš nepředklání a nezapomínáme na dýchání (viz. foto). Tento cvik opakujeme patnáctkrát za sebou na každou nohu, postupně můžeme zvyšovat počet opakování. Pokud zvládnete nejprve menší počet, nic se neděje, přidávejte si dle svých možností.

3. V dalším cviku přejdeme do lehu na záda (viz. foto). Nyní se od břicha začneme pomalu nadechovat. Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

4. Tentokrát tlačíme bedra do podložky, lopatky leží na zemi, břicho zatneme a zvedneme krční páteř do prodloužení zad, ruce máme v týl, nohama začneme šlapat na kole, přitom však budeme rotovat tělo tak, že přiložíme loket k opačnému koleni. Snažíme se dostat s výdechem ven před koleno (viz. foto). Cvik je už poněkud náročnější, avšak velice účinný na posílení a vytvarování břicha. Opakujeme dvacetkrát za sebou taktéž na každou stranu. Zejména u tohoto cviku vás může pálit břicho, což není na škodu. Během cvičení pravidelně dýcháme. Na závěr si určitě udělejte strečink, ať vás následně nic nebolí.

A já už se těším zase příště!