Kouzelné slůvko posledních let? Dotace. Ať se jedná o soukromé podnikání, sociální sféru, ekologii, nebo třeba právě sport, otevírají často dveře a zvětšují možnosti.

Jenže právě dotace jsou často první na odstřel u státu a samospráv. Aby ne. Ročně se jen u kraje jedná o desítky, stovky milionů – do sportu, do kultury, do řady jiných odvětví. Peníze jsou to nenárokové, automatické právo od žadatelů na ně nevzniká. Navíc si kraj může určit, jaký objem peněz na dotacích rozdat. Jedná se tak o finance, na nichž se dá ušetřit.

To si pochopitelně kraje, města i stát uvědomují. A tak se pustily do škrtání. Loni tak přišlo sportovním klubům o nějakých 10 až 15 procent méně, než byly zvyklé. Šetření avizoval jak prostějovský primátor, tak olomoucké hejtmanství.

Shodou okolností jsme i nyní v době, kdy probíhá zuřivý boj o dotace, na kraji brzy budou vyhodnocovat „celoroční sportovní činnost“, zatímco na městě se pomalu kompletují žádosti od profi klubů. Při současné situaci je však už téměř jisté, že i tentokrát dojde na krácení. Tu o pět, tu o deset, někde o patnáct procent. Při současné situaci je to ale pochopitelné. A má to vlastně i jednu výhodu, kluby v současné době nejistých příjmů musí dvakrát zvážit, do čeho investovat. Při všem špatném je alespoň tohle pozitivním posunem.