Toto je budoucnost snad všech obcí. Některé z nich to však zvládly o poznání dříve jako ty ostatní. Obyvatelé Mořic už od letošního roku neuvidí podél cest a chodníků ve své vesnici ani jeden nevzhledný drát. Obec totiž všechny kabely nízkého napětí, veřejného osvětlení a rozhlasu přesunula pod zem. Na rozsáhlém projektu vedení obce ve spolupráci s distributorem elektřiny postupně pracovalo téměř 20 let.

Uložení kabelů do země přineslo vesnici hned několik výhod. „Mořice tímto získaly stabilnější elektrickou síť, která je jednak vedena v nové kabeláži a jednak je odolná vůči vlivům počasí. Málokterá obec má takto komplexně vyřešeno uložení kabelů do země,” prozradil Martin Výmola, zástupce firmy Mopre, která stála za realizací projektu.

Před dvaceti lety se v Mořicích začalo jednou ulicí. Dělo se tak souběžně se stavbou dálnice v katastru obce. Následně se postupem let zbavovaly nadzemních kabelů také další ulice Mořic.

Letos je konečně hotovo v celé obci. „V centrech měst je uložení kabelů do země téměř samozřejmostí, v obcích to tak většinou stále není. Mořice se tímto výrazně posunuly mezi moderní obce. Navíc se vše podařilo skvěle zkoordinovat, obec ukládala kabely osvětlení a rozhlasu a distributor souběžně kabel elektřiny, velmi dobrá byla i zhotovitelská firma,“ pochvaluje si starosta Mořic Tomáš Pavelka, který je zároveň nejmladším starostou v České republice.

Během rekonstrukce se výměny dočkala také stará rozhlasová ústředna. S modernizací obce

chtějí v Mořicích pokračovat, a to například novým osvětlením. „Připravujeme výměnu některých starých lamp za nové s LED chytrou technologií. Zvlášť v této době jsou úsporná opatření v oblasti energetiky pro každou obec i domácnost velmi podstatná,“ popsal Pavelka své plány do budoucna.