Pěkný zážitek čekal předminulý pátek návštěvníky kina Metro 70. Nebo jen prosté kolemjdoucí. Mohli si užít program reagující na již klasický filmový festival AFO, tedy Academia Film Olomouc. A co viděli?

Jednak na snímky z jeho programu, dále však třeba na pozorování hvězd. K tomu byl využit kopeček na kupoli kina Metro 70. K této části programu svou pomocí přispěla prostějovská hvězdárna. Navíc to vypadalo, jako by se přestěhoval celý svět, podruhé se totiž letos v Prostějově objevila Terralóna, tedy model Země.

„Bylo u něj velmi rušno! Mnoho diváků se pak nechalo i zlákat k návštěvě hvězdářských dalekohledů,“ ohlédla se za akcí ředitelka kina Barbora Kucsa Prágerová. Nejen desetimetrová zmenšenina planety Země pak vytvořila zajímavou atmosféru. „Za sebe musím říct, že to bylo absolutně magické, především při pohledu z kinokavárny. Najednou se ve tmě za okny objevila obrovská zeměkoule, a jak jsou stěny kina celé prosklené, připadali jsme si, jako bychom skutečně pluli vesmírem. Což se skvěle hodilo k ozvěnám festivalu populárně-vědeckých filmů, který v kině probíhal a v rámci kterého jsme zeměkouli přivezli,“ usmívala se ředitelka.

Fajnšmekry pak mohla zaujmout rovněž přednáška o „nesmyslech“ z vědeckého hlediska ve sci-fi snímcích. A také party. Nyní ale čekají kino třeba o rok opožděné oslavy padesáti let existence.