Je podzim, draků čas. Kromě právě papírových oblud na provázku, kaštanů nebo všudypřítomného padajícího listí k prostějovskému podzimu patří také blokové čištění. Magistrát v říjnu postupně nechal uklidit celé město, vždy po několika ulicích či náměstích. V lokalitě se během určeného dne nesmělo parkovat, což vždy oznamují nejen značky, ale například i pravidelná rubrika Večerníku v rámci Infoservisu. Jenže lidé jsou lidé. A tak každoročně stovky z nich nechají své auto napospas čisticím strojům. Ty sice jejich plechové miláčky ani neočistí, ani nezničí, po návratu k vozu je však čeká „příjemnost“ v podobě bločku od městské policie.

Klidné ráno, ničím nerušené, pohoda. Člověk si v klidu snídá a přemýšlí, co ho ten den čeká. Jedna myšlenka ho však rychle probere. „Do háje, čištění!“ uvědomuje si. Rychle se obléká a sbíhá k autu. Sláva, je zde. Jenže vylepšené, za stěračem už se v mírném větru třepotá lístek z pokutového bločku. Následuje vztek na sebe, skleslost. A samozřejmě úvaha o tom, na kolik mě prohřešek přijde. A posléze cesta do Havlíčkovy ulice…

Tento nebo velmi podobný scénář zažívají každoročně stovky řidičů. S tím, jak je blokové čištění již tradiční a běžnou záležitostí, je klasikou i pokutování těch nezbedníků, kteří nechají svůj vůz v čištěné zóně. Mnozí řidiči třeba jen kroutí hlavou. Vždyť si na začátku ulice ničeho nevšimli? Neuvědomují si ale jednu podstatnou věc.

„Místa a ulice, kde bude čištění probíhat, jsou vždy více jak týden dopředu označena dopravní značkou IZ 8a – Zóna s dopravním omezením, zákaz stání. Tuto značku neruší ihned následující křižovatka, jak se mnoho řidičů domnívá nebo jiné dopravní značení. Platnost je ukončena dopravní značkou IZ 8b – Konec zóny s dopravním omezením,“ upozorňuje ředitel městské policie v Prostějově Libor Šebestík. „Velmi mnoho řidičů motorových vozidel nechápe přesný význam zónové značky a zejména se domnívají, že značení ruší křižovatka,“ dodává.

Právě strážníci provází čisticí stroje při jejich činnosti a četné řidiče-hříšníky oceňují bločky. Městská policie tak lidi nejenže pokutuje, upozorňuje je tak i na to, že čištění ulic s jejich automobily v zákazech je o to komplikovanější a zdlouhavé. „Pro realizaci strojního čištění je potom obtížné vyčištění ulice, protože zde zaparkovaná auta tomu brání. Navíc nerespektováním dopravního značení se řidiči vystavují postihu za přestupek. Strážníci dle zákonného oprávnění můžou za takové porušení udělit pokutu příkazem na místě do výše 2000 korun. Dle současné zákonné úpravy není bohužel možné vozidla odtahovat,“ připomněl Libor Šebestík a vzpomněl tak zákonnou úpravu, k níž došlo teprve nedávno. Řidiči si však za volant i s lístečkem nesednou, přinejmenším tedy nikam neodjedou. Místo odtahu je čeká botička.

Jak ale na jednání řidičů a problém s parkováním obecně nahlíží ten, jehož jsou řidiči denním chlebem? „V Prostějově je celkově problém v tom, kde lidi auta odstavují, nejedná se zdaleka jen o blokové čištění. Město zoufale kreslí žluté čáry, kde se nesmí stát,“ konstatuje majitel autoškoly Kočí-Barto Richard Kočí. Poukazuje přitom na to, že jsou úřady s policií někdy až příliš měkké. „Často se stane, že zastavíte špatně. A neřeší se to. Jsou města, kde by za stání na žluté čáře nebo v zákazu do pěti minut přiletěla pokuta. V Prostějově naopak vcelku běžně u a před přechody auta stojí,“ komentuje rozhořčeně. A jak se dívá na stání v zónách čištění? „Může, ale nemusí to být bezohlednost. Lidé jsou třeba utahaní po práci, značku přehlédnou. Na druhou stranu je v místě jak dlouho, sedm devět dní předem?“ pokládá si řečnickou otázku. Kočí poukazuje i na skutečnost, že lidé při ztrátě parkoviště v důsledku jednodenního čištění nemají kam dát vozidlo. A tak riskují nebo doufají, že stihnou ráno odjet před nástupem úklidu. To se ale často nepovede. Nastupují tak pokuty a někdy i dohadování. Letošní „flastry“ přitom atakují rekordní čísla! Rozdáno jich bylo již přes celou tisícovku a vybraná částka atakovala padesát tisíc korun.

Přitom informování v místech úklidu nevázne. Nejde totiž jen o dopravní značky. „Město Prostějov upozorňuje každoročně na lokality a termíny, ve kterých bude blokové čištění probíhat v Radničních listech, na internetových stránkách i na Facebooku. Že bude prováděno strojní čištění informují občany také strážníci ve svých okrscích,“ připomíná Libor Šebestík a  obrací se na řidiče s prosbou o to, aby do budoucna čištění města zbytečně nekomplikovali.

 

47 graf pokuty