Mělo to být poslední fotbalové rozloučení s kalendářním rokem 2021 ve FORTUNA:NÁRODNÍ lize. Na poslední listopadový víkend bylo naplánované předehrávané první jarní, tedy 16. kolo, v němž se poprvé hrají odvety. Jenže postupně, v podstatě hodinu po hodině, jednotlivé zápasy odpadávaly. A, světe, div se, ani ne tak kvůli covidu, ale úplně obyčejnému počasí.

 

Abychom na všudypřítomnou pandemii úplně nezapomněli, v jednom odloženém zápase „prsty“ přece jen měla. Už ve čtvrtek bylo jasné, že se neodehraje páteční zápas Jihlavy s Ústím nad Labem. V týmu hostující Army se totiž covid objevil v takové míře, že hygiena poslala do karantény rovnou celý tým.

To ještě nad fotbalovými trávníky vládl podzim. Jenže v pátek dopoledne začaly na Moravě padat první vločky a do večera z toho byla pravá zimní chumelenice, která vše překryla pověstnou bílou peřinou. A právě eskáčko bylo dalším klubem v pořadí, který byl nucen svůj zápas odložit.

„Sobotní utkání F:NL mezi Prostějovem a Spartou Praha B je odloženo na neurčito. Důvodem k odložení utkání je počasí panující téměř na celé Moravě od (pátečních) ranních hodin. Hřiště stadionu Za Místním nádražím je pokryté souvislou vrstvou mokrého sněhu, který navíc stále padá a dle předpovědi bude padat ještě dlouho. Noční teploty mají klesnout až k mínus 5 stupňům. Po kontrole svazového delegáta došlo k vyhodnocení plochy jako nehratelné,“ objevilo se v pátek v podvečer na klubovém webu s tím, že kluby budou spolu hledat nový termín.

Ke stejnému závěru došli ještě tentýž den také v Chrudimi. I na okraji Českomoravské vrchoviny byla hrací plocha nezpůsobilá. A, světe, div se, ke stejnému závěru došly další kluby na Moravě hned v sobotu ráno. A to i na stadionu, který má prvoligové parametry s vyhřívanou plochou.

„V pátek nás překvapila sněhová nadílka. I navzdory vyhřívání se na hřišti vytvořila souvislá vrstva sněhu vysoká osm, místy až deset centimetrů. Hrací plocha je tedy označena ze nezpůsobilou a vedení soutěže utkání s Brnem odložilo,“ řekl pro klubový web technický ředitel Slezského FC Jaroslav Rovňan.

Posledním odloženým utkáním bylo jihomoravské derby mezi Líšní a Vyškovem. O víkendu se tak hrálo jen v Praze, kde své soupeře hostila Dukla a Žižkov, a v Táboře.

Vzhledem k tomu, že jarní sezóna byla termínově zkrácena tak, aby se poslední 30. kolo odehrálo v polovině května, budou mít kluby v rozmezí dvou a půl měsíce pořádně rušno. Jenže v posledních sezónách se kvůli několika přerušením soutěže z epidemických důvodů všichni naučili zvládat i dva zápasy týdně. Pro mnoho fotbalistů je to navíc mnohem lákavější představa než klasický týden s tréninky.

Úvodní jarní kolo je tedy plánované na první březnový víkend.