Areál Paprsek se nachází v Rychlebských horách na území Starého Města v místní části Velké Vrbno a patří k nejkrásnějším místům Jesenicka. Areál nabízí všestranné vyžití bez ohledu na věk či druh sportu nebo roční období a je od jara do podzimu oblíbenou destinací pěší turistiky i cykloturistiky. V zimních měsících si na své přijdou lyžaři, běžkaři, snowboardisti a milovníci zimních sportů a radovánek nehledě na věk. Jde o místo nejen pro jednodenní výlety, ale i pro příjemnou rodinnou dovolenou či dovolenou s přáteli.

 

Jako každoročně se i letos areál Paprsek usilovně připravuje na zimní sezónu a jsme si jisti, že opět dostojí své pověsti jednoho z nejlepších míst pro běžecké lyžování v naší zemi. Provozovatelem areálu pravidelně perfektně strojově upravované tratě různých obtížností a délek okruhů v celkové délce přes 75 km vedoucí nádhernou zasněženou krajinou lákají každoročně fanoušky tohoto oblíbeného sportu. Během zimního období se tu konají také různé běžecké závody s desítkami let trvající tradicí a účastí stovek závodníků všech věkových a výkonnostních kategorií – Patnáctka kolem Paprsku, 1000 lanových délek, Jelyman nebo 24hodinovka.

Pro sjezdové lyžování a snowboarding jsou určeny dvě sjezdovky střední obtížnosti o celkové délce 2,5 km. O dopravu se stará dvousedačková lanová dráha Dopplmayr s přepravní kapacitou 1300 osob za hodinu. Malí lyžaři mohou využít dětský vlek nebo lyžařský kolotoč, samozřejmostí je také lyžařská škola a školka, půjčovna lyží a snowboardů, servis či občerstvení přímo u stanic lanovky. Skvělé podmínky pro lyžování zajištuje nejen každodenní údržba rolbou, ale i moderní a výkonný zasněžovací systém, který zajistí dostatek sněhu po celou lyžařskou sezónu, ale také umožňuje vybudovat skoky a další oblíbené prvky snowparku. Pro návštěvníky areálu je u spodní stanice lanové dráhy připraveno udržované parkoviště s kapacitou přes 500 aut.

V průběhu pobytu si mohou návštěvníci odpočinout a občerstvit se u spodní stanice lanovky v chatě Vindoška nebo vyjet lanovkou nahoru a zavítat do Horské chaty Paprsek, která se nachází v blízkosti její horní stanice. Zde si mohou pochutnat na pokrmech z výtečné kuchyně, jejíž vyhlášenou specialitou jsou kynuté borůvkové knedlíky. Pro všechny zájemce je zde k dispozici i nově vybudované wellness centrum se dvěma saunami s odpočívárnou a vířivkou. Horská chata Paprsek celoročně nabízí také ubytování v útulných pokojích, které prošly nedávno rekonstrukcí a jejichž součástí je vždy moderní koupelna.