Po vyhlášení nouzového stavu hovořil dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že během dalších deseti dní nemá v úmyslu současné opatření měnit a zatím to tak skutečně platí. Vše, co platí od pátku 26. listopadu je stále aktuální a žádné zpřísnění či naopak rozvolnění se během tohoto týdne nekonalo. Přesto se však udály dvě zajímavé věci během posledního týdne. Jednou z nich je úprava očkování, které by pro určité skupiny mělo být povinné a zkrácení platnosti testů a druhým byla společná tisková konference dosluhujícího premiéra s budoucím. Podle posledních zpráv by se však restrikce před Vánoci měli ještě zpřísňovat.

Vláda během minulého týdne úpravu restrikcí odmítala a skutečně tak dodržela. Ohledně opatření však jednu věc přeci jen schválila. Ta se týká povinného očkování osob nad 60 let, složek integrovaného záchranářského sboru, armády nebo mediků. Vyhláška vyjde v platnost 1. března. K ní by se ještě měly připojit další dvě skupiny, dobrovolní hasiči a aktivní zálohy armády. S povinným očkováním ale nesouhlasí budoucí kabinet Petra Fialy, což v neděli potvrdil kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marián Jurečka, podle kterého v případě, že o povinnost nezažádají samotné profesní organizace tuto vyhlášku nová vláda zruší.  Od prvního ledna se také zkrátí platnost certifikátů očkování na devět měsíců a prodlouží jí jedině třetí posilující dávka.

V úterý pak byla k vidění i málo vídaná věc, když se na tiskové konferenci vlády sešel dosluhující premiér Andrej Babiš s budoucím premiérem Petrem Fialou, aby podpořili projekt „naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme tak našim zdravotníkům“, který představila iniciativa lékaři pomáhají Česku. Obrázek dvou mužů na jednom pódium a se společným názorem byl opravdu výjimečný.

Podle posledních zpráv v neděli by se opatření před Vánoci měla ještě zpřísňovat, což připustila v neděli náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Opatření by se měla dotknout především počtu osob ve vnitřních prostorech, což by se dotklo hlavně kulturních akcí.  

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 6. prosince