I když tady ve městě máme partičku škarohlídů, která nás obtěžuje asi stejně urputně jako komáři při svém sezónním vrcholu v létě, tak jsem rád, že se představitelé radnice nenechají odradit a stále chtějí pro Prostějov něco udělat. Máme tady hned několik projektů.

Tím nejzajímavějším je asi tzv. participativní rozpočet. O co jde? Máte nápad, co v Prostějově vylepšit? Schází vám něco ve vašem okolí? Participativní rozpočet je tady pro vás! Stačí zajímavý nápad (projekt), splnit několik pravidel a podat žádost. O tom, které projekty budou realizovány, rozhodne hlasování veřejnosti. Na podzim je prostor pro vaše první myšlenky a nápady. Stačí, když si budete všímat svého okolí a třeba natrefíte na něco, co vám tady už delší dobu chybí a mohlo by ulehčit nebo zpříjemnit váš život. Na malých věcech záleží, protože dohromady dělají celek. Své nápady pak můžete konzultovat na veřejném setkání nebo přímo s koordinátorkou. Nemáte zrovna žádný nápad na změnu, ale myšlenka „Společně rozvíjíme Prostějov“ se vám líbí a chcete ji podpořit? Šiřte informace mezi své sousedy a známé, třeba právě oni ten nápad mají, tak dejte hlavy dohromady!

Celkový rozpočet 1. ročníku činí 3 miliony Kč. Výše rozpočtu jednoho návrhu je maximálně jeden milion korun včetně DPH. Tato částka musí zahrnovat veškeré náklady na realizaci (např. i zpracování projektové dokumentace, bude-li to povaha investice vyžadovat). Do života bude uvedeno tolik nápadů, kolik se jich svými náklady vejde do celkově vyčleněné částky. Návrh může podat fyzická osoba, které není život v Prostějově lhostejný (předkladatel návrhu). Jeden předkladatel může navrhnout maximálně tři projekty. Očekávána je aktivní spolupráce předkladatele s úřadem a s veřejností v rámci celého procesu až do ukončení realizace. Návrh projektu musí být veřejně prospěšný a umístěn na pozemcích ve vlastnictví statutárního města Prostějova. Elektronický návrh můžete vyplnit přímo na webových stránkách aplikace PinCity v sekci Participativní rozpočet (https://rozvijime.prostejov.eu). Pokud chcete tímto způsobem přihlásit svůj projekt, musíte být registrováni. Písemný návrh můžete podat osobně na předepsaném formuláři na podatelně magistrátu nebo zaslat poštou na adresu Magistrát města Prostějova, nám. T. G. Masaryka 130/14, 796 01 Prostějov, Odbor rozvoje a investic. Obálku označte: „Společně rozvíjíme Prostějov 2022“. Formulář pro podání návrhu i zásady jsou k dispozici na podatelně. Lhůta pro podání návrhu: 1. říjen – 30. listopad 2021, takže ještě je čas.

A teď k tomu co představilo samo město. To koneckonců bylo možno vidět v prostoru před radnicí v průběhu měsíce října a částečně i tohoto měsíce, tak si to pojďme zopakovat, jak říká kapitán Exner v knihách Václava Erbena. Byly vybrány v první fázi tři záměry, kterými jsou revitalizace pivovarského rybníčku, terminál na Újezdě a dostavba jižní části centra města. Na panelech mohli kolemjdoucí vidět vizualizace a také se prostřednictvím textu blíže seznámit s plánovanou úpravou dané lokality. O terminálu se již vedla bouřlivá debata na zastupitelstvu, zde opět připomínám výše zmíněnou asociaci s obtížnými komáry. A tak se podívejme spíše na ostatní dva návrhy. Obnova jižní části města zřejmě zaujme mimo jiné členy spolku Hanácký Jeruzalém, protože vize a idea hovoří o tom, že by mělo dojít k obnově genia loci původního, tedy v překladu židovského Špalíčku, který byl de facto zlikvidován během 70. a 80. let minulého století. Revitalizace pivovarského rybníčku samozřejmě zaujme naše sousedy z Vrahovic, protože se projekt týká jejich lokality, která je aktuálně v dezolátním stavu, sám rybník je zanesen sedimenty. Celý revitalizační záměr činí takřka 15 milionů korun, což není zrovna málo.

Rád bych znovu upozornil, že jde o část toho, co má radnice v plánu, a ptám se tedy, máte pocit, že toho dělají na radnici pro Prostějov málo?