Konec fotbalového podzimu je tady, a narozdíl od loňského roku se jej podařilo odkopat celý. A tak nejpopulárnější hra na světě přinášela radost i starost tisícům lidí na Prostějovsku - hráčům, trenérům, divákům i rozhodčím. Sezóna opět psala příběhy, přinášela emoce. To vše a mnohem víc PROSTĚJOVSKÝ Večerník zaznamenal. Na následujících stranách se tak vrátíme k tomu, co jsme od srpna do listopadu mohli prožít s fotbalisty v regionu. Co kluby potkalo? Jaké radosti a starosti? Kdo byl nadmíru úspěšný a komu to naopak nekopalo? Nejen za těmito fakty se ohlédneme. A to i s ohlasy některých protagonistů. Pusťme se do toho.

 

TOP 3 úspěšných:

Konice, Čechovice, Haná Prostějov

Jestli se někde neuskutečnila překvapení, je to u tří celků, které se s podzimem podle Večerníku (ale i tabulek) nejlépe popasovaly. Vyčnívá zejména Konice, která prakticky nedostává góly. V podzimní části nestačila pouze na konkurenční Olešnici, s níž svádí souboj o postup do krajského přeboru. Tým sází na sehranost ale i odchovance. Čechovický tým Lukáše Koláčka může také slavit, drží se těsně pod špicí skupiny B I.A třídy Olomouckého KFS. Hodně k tomu pomáhají tradiční opory jako třeba Walter, Hanák, Kolečkář s Halouzkou a v bráně Klimeš. Tým ale pozvedl ještě výš Jan Šteigl, někdejší druholigový hráč vládne střelcům soutěže. Podobně se ale daří o úroveň níž i Patriku Gáborovi. Spolu s dalšími plejery jako Typner a Cibulec vystřílel Hané Prostějov první místo. Věkově nejstarší celek v soutěži se na něm drží už dlouho. A i když konec podzimu nebyl tak povedený, je klidně možné, že jej udrží i na jaře.

 

TOP 3 neúspěšných:

Kralice na Hané, Protivanov, Jesenec-Dzbel

Všechny tři týmy mají za sebou mizerný podzim. Velmi se nedaří Kralicím na Hané. Těsně, ale přesto prohrávají prakticky všechny zápasy. Bodů mají poskrovnu a ani Milan Nekuda se na místě trenéra dlouho neohřál. Tým má během necelých tří let už čtvrtého trenéra. Zatím žádnému se ale nepodařilo dostat Kralice výš, ty jsou nyní v opravdové krizi a na posledním místě. Jen o něco málo líp je na tom třeba Protivanov. Po zprvu ucházejících výsledcích následoval pád a řada proher. Mladý tým nedostává přímo nakládačky. Ale ztrácí proti řadě soupeřů a nezvládá výsledkově derby. Jesenec-Dzbel naopak výsledkově nezvládá celý podzim. Tým opustili oba Tiší, dále střelec Poles. A je to vidět. Martin Liška vepředu na vše sám nestačí. A mužstvo procházející přestavbou prohrává a prohrává. Zázraky se nečekaly, dva body jsou ale opravdu bída.

 

TOP 3 překvapení:

Kostelec na Hané, Smržice, Brodek u Prostějova

Je těžké si udržet vysokou výkonnost a úroveň hry, ale Kostelci se to ale daří. Mladý a běhavý tým dokonce ještě vylepšuje loňský ročník a bojuje o první trojku. Právem. Ukazuje se, že „léčba Kelucem“, tedy trenérem týmu, zabírá. Mužstvo šlape, sbírá body, a navíc postupně roste. Možná zde do budoucna máme adepta na krajský přebor. O úroveň níž pak srdnatě bojují Smržice. Zatímco v minulých letech vždy bojovaly o udržení až do konce ročníku, nyní se pohybují ve středu tabulky. A i když nestřílí zdaleka tolik gólů, kolik by mohly a měly, zatím to na solidní umístění stačí. Tým se však pere tradičně s nepříliš početnou soupiskou a řadou zranění. V okresním přeboru pak nečekaně válí Brodek u Prostějov. Mužstvo kolem někdejšího prvoligového brankáře Tomáše Bureše se nenápadně usadilo na čele tabulky a vydrželo tam až do konce podzimní části. V obci se tak rázem začalo mluvit o historickém comebacku do krajských soutěží!

Speciální příloha FOTBAL EXTRA vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 6. prosince