K nepoznání se předminulou sobotu večer proměnil přednáškový sál Národního domu v Prostějově. Divadelní představení se zde sice odehrávají normálně. Ovšem málokdy se stane, že by se jeho část změnila na útulně vypadající byt. Přesně to se ale stalo právě o víkendu. Proč? Protože Moje divadlo, spolek divadelnických nadšenců, zde odehrálo derniéru komedie Klíč pro dva. Hra napsaná Davem Freemanem slibovala vtip, komické situace a taky situační humor, kdy se herci nebojí hrát se slovy. A postavy hry s city druhých.

Pokud přesně tohle diváci očekávali, dostali toho měrou vrchovatou. Zejména humoru, publikum se smálo opravdu skoro nepřetržitě. A zvláště u scény, kdy se dva milenci jedné ženy – Harriet ztvárněné skvělou Martinou Drmolovou – setkají v její posteli. A každý má toho druhého za někoho jiného. Zoufalé blekotání Gordona / Romana Slováka, když si myslel, že hovoří s vrahem, násilníkem, hlavně však navrátivším manželem, bylo naprosto dokonalé. A nejen to. Už jen samo uvedení hry stálo za to. Ujal se ho Pavel Drmola. Nejprve zdůraznil řadu zajímavostí o hře. „Poprvé jsme použili živou hudbu, živé hudebníky. Poprvé jsme taky protočili jeviště s hledištěm,“ uvedl. A pak se rozjel. „Odpovídal jsem na známou otázku, zda musí herečky spát se svými režiséry, aby získaly hlavní roli. Odpověď je ano,“ konstatoval ke všeobecnému veselí.

Následovaly už dvě hodiny skvělé zábavy. V ženských rolích se představily Martina Drmolová a Hana Švédová. Obě se svými mužskými protějšky „na place“ excelovaly. „Mám maminku. A víš, jaká moje matka je? Přímočará a strašně moc puritánská,“ varovala Martina Drmolová Aleca / Jakuba Dohnala. „Co se týká alkoholu, tak je velice puritánská. Vždyť je imrvére marinovaná v lihu,“ zněla pohotová odpověď. Jak po představení připustila Martina Drmolová, pohotovost byla namístě. „Vzhledem k tomu, že to byla derniéra, tak jsem si užívala každou minutku představení. Navíc musel být člověk obezřetný, protože u derniéry, jak je známo, si kolegové navzájem tajně chystají různá překvapení. Což se i během hry několikrát stalo,“ usmívala se Drmolová.

Herci však vyvedení z míry na sobě nedali znát. A předvedli strhující výkon, kterým naopak zcela vyvedli z míry diváky, pokud se tak dá označit dohnání k slzám smíchu.